Забавянето на речта е повод за тревога за много родители. Както при другите умения, възрастта, на която децата учат езика и започват да говорят, може да варира.

Как се различават реч и език?

Речта е словесен израз на езика и включва артикулацията (начинът, по който формираме звуци и думи). Езикът е даване и получаване на информация – това е разбиране чрез комуникация – вербална, невербална и писмена. Какви са проблемите при забавянето на речта и езика?Проблемите с говора и езика се различават, но често се припокриват. Например дете с езиково закъснение може да изговаря думи добре, но може да събере само две.

Детето и умните устройства

Дете със забавено говорене може да използва думи и фрази, за да изразява идеи, но е трудно за разбиране. Най-често срещаните езиково-говорими проблеми са липсата на говор, късното проговаряне, неразбиране значението на думите. Някои деца просто проговарят по-късно, а други не говорят, защото има причина за това. Закъснението на говора може да се дължи на орално увреждане, като проблеми с езика и небцетокъса черупка (гънката под езика), която може да затрудни движението на езика. Много деца със забавяне не речта имат затруднения с устната и двигателната система. Toва става, когато има проблем в областите на мозъка отговорни за речта. Това затруднява координирането на устните, езика и челюстта за издаване на речеви звуци. Тези деца могат да имат и други проблеми с устната и двигателната система, като проблеми с храненето. Ако имаме притеснения, е необходимо да се консултираме със специалист възможно най-скоро.

Освен всичко останало е много важно постоянно да се работи с детето и в къщи

Специализираният педагог Мая Николова ни предлага 3 лесни и много ефективни техники, използвани от логопедите, които ще ви помогнат да насърчите детето да говори и да обогати речника си.

Говорете му като на личност и достоен събеседник

Този метод е подходящ, както за бебета, така и за по-големи дечица. Още от малко детето възприема всичко около себе си, дори и да не демонстрира това. За да надграждате езика и речта на детето си, говорете през целия ден. Използвайте ежедневни ситуации. Назовете храни в хранителния магазин, обяснете какво правите, докато приготвяте храна или почиствате стая и посочвайте предмети около къщата. Опростявайте нещата, но избягвайте „бебешки приказки“. Много е важно да му обясняваме и разказваме за всичко, което става около нас. Говорете с детето си, пейте и насърчавайте имитация на звуци и жестове.

Направете нещата трудни за него

Като всеки любящ родител ние много добре познаваме децата си и знаем какво искат те само дори когато погледнат към нещо. Нашата задача като родители е да ги направим самостоятелни и да ги научим да изразяват нуждите си. Ако им поднасяме всичко наготово, без те да изговорят думичката, те нямат стимул говорят. Ако детето сочи с пръст към бисквитките върху хладилника, обяснете му как се моли за лакомство и следващия път изчакайте да ви каже думичката преди да му подадете бисквитката. Преместете всички негови любими лакомства и играчки някъде, където може да ги види, но не и да ги стигне без ваша помощ.

Не просто нови детски градини

Така то ще трябва да комуникира всеки път, когато иска някое от тези неща

Надграждайте

Ако искате да обогатите речника на детето до всяка негова думичка или две, добавяйте още една. Например, ако детето каже: „кола“, вие кажете: „да, червена кола“. Ако детето каже: „червена кола“, вие кажете: „да, нашата червена кола“. Не скачайте направо на дълги изречения, а правете нещата постепено. Така то ще възприема и запомня по-лесно и ефективно и няма да се чувства пренатоварено с информация. Независимо от причината за забавянето на говора, работата на родителя с детето е не по-малко важна от тази на специалиста с детето.

Ранното разпознаване и лечение на речевите и езиковите закъснения е най-добрият подход

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com