Идеята да отделите допълнително време за работа върху комуникативните умения на вашето малко дете може да ви се стори стресираща първоначално. Но в статията ще говорим за реалните възможности в ежедневието, в които да помогнете на вашето мъниче да общува повече – и в крайна сметка да изрече вълшебните си първи думи – добрата новина е, че не е нужно да се придържате към някакъв строг график.

Всъщност можете да вплетете практиката в ежедневните си дейности, които вече извършвате, като хранене, игра в парка или возене в колата.

Просто трябва да знаете как целенасочено да взаимодействате с детето си, за да създадете естествени моменти за изграждане на езика. По-долу са пет дейности през деня, в които можете да практикувате комуникативните умения на вашето малко дете.

1. По време на сутрешната рутина

Всяко време е подходящо за музика – особено сутрин, за да започнете деня си с настроение. Правенето на паузи по време на песните и насърчаването на детето ви да попълва празните места помага за увеличаване на изразителния език. Например, можете да опитате: „Обичам да ям, ям, ям ябълки и банани“, но попълнете празното място с храните, които детето ви всъщност яде.

Направете пауза, след като изпеете „Обичам да ям, ям, ям…“ и вижте дали детето ви ще асоциира храната си за закуска вместо вас. Когато обличате детето си, предложете му само да избере какво би искало да облече. Да предоставиш избор е мощен начин за насърчаване на езиковото развитие, защото дава на детето ви вкус на независимост.

Комуникирането на това, което искат, и след това получаването на този елемент създава структура на възнаграждение, която може да ги насърчи да говорят повече

Извадете две блузи. Можете да кажете: „Сивата? Или червената блуза?“ Направете пауза, изчакайте и вижте дали детето ви ще отговори. Ако обикновено само сочи, подканете ги да имитират името на желания цвят на ризата си. Ако те обикновено ви дават само една дума (като „червено“), подканете ги за фраза от две думи (като „червената блуза“.)

2. В колата

Където и да отидете, използвайте това ценно време в своя полза. Ето няколко начина да подпомогнете езиковото развитие на малкото дете, докато сте в движение.

Моделирайте звуци, които вашето дете да имитира. Ако чуете клаксон или двигател, кажете „Бийп! Бип!“, например. Това е много добър начин да стимулирате имитацията, ако детето ви все още не използва много думи. Опитайте да се насочите към концепции като „спиране“ и „тръгване“. Когато спрете колата, можете да кажете „Спри! Колата спря!“

Когато дойде време за шофиране, кажете „Тръгвай! Карай колата!“ Вижте дали детето ви ще имитира тези фрази. Вашето дете може дори да започне самостоятелно да казва „Върви!“ или “Спри!” с течение на времето. Продължавайте да използвате музика и детски стихчета за насърчаване на езиковия растеж. Страхотното при пеенето и говоренето в колата е, че детето ви е закопчано – то не може да отиде никъде и вие получавате цялото му внимание.

3. В супермаркета

В супермаркета има много възможности за стимулация на езика. Описвайте и обръщайте внимание на продуктите, които виждате: червени ябълки, зелено грозде. Детето ви не само ще научи техните цветове, но може да започне да използва тези думи в ежедневната си реч. Когато намерите всеки елемент от списъка си, накарайте детето си да го обозначи с етикет или да го използва във фраза.

Можете да кажете на детето си: „Имам нужда от помощ! Какво е това?” и посочете артикула на рафта. Чувствайки се, че ви помагат да пазарувате, те може да са по-мотивирани да общуват.

4. Играта навън

Престоят на открито има богатство от езикови възможности. Ето няколко начина да насърчите вашето малко дете да говори, когато играе на открито. Докато люлеете детето си на люлката, хванете люлката и изчакайте. Вижте дали детето ви поиска „Още!“ или “Давай!” преди да ги възнаградите с тласък. Насочете се към забавни животински звуци, докато играете навън. Отново, упражняването на неречеви звуци може да е по-лесно за децата, отколкото произнасянето на истински думи.

Ако видите куче на разходка, попитайте детето си: „Как прави кучето?“ Продължете да предлагате на детето си избор: „Искаш ли да играем на люлката или да се качим на пързалката?“

5. Преди сън

Въпреки че денят може да е към своя край, това не означава, че тренировката трябва да приключи. Има много начини за насърчаване на езиковия растеж по време на вечерната рутина на вашето дете. Времето за къпане е възможност за насочване на речта и езиковите умения.

Не забравяйте да прочетете книга с детето си преди лягане. Четенето позволява на вашето дете да чуе нов речников запас и да научи правилната структура на изреченията.

Помолете детето си да посочи различни елементи на снимките или да ги назове. За деца, които вече използват някои фрази, можете да зададете въпрос като: „Какво виждате на снимката?“ Вие познавате детето си най-добре. Помислете кои комуникационни умения ще са от най-голяма полза за вашето дете и как можете естествено да ги вплетете в ежедневието му. Не е трудно – просто е нужна малко креативност. Вашето мъниче ще проговори за нула време.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com