“Новата детска градина в кв. „Горна Баня“ с места за 140 деца ще е готова до края на годината. За съжаление, това е единствената градина, чието строителство с решение на възложителя – кмета на район „Овча купел“, беше спряно и се забави изключително много. Факт е, че заради инфлацията и повишението на цените на строителните материали, строителните фирми на всички обекти настояваха за индексация на договорите. Въпреки това единствено изграждането на тази детска градина беше спряно. Осигурихме 2,6 млн. лв. над първоначално сключения договор на районния кмет г-н Ангел Стефанов за приключване на строителството. Изпълнителят заяви, че сградата ще е завършена до края на август. От това, което се вижда на място, обещанието изглежда нереалистично. Надявам се, че кметът г-н Стефанов ще направи необходимото за спазване на срока и ще предприеме действия за санкциониране на забавянето”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

След драстичното поскъпване и проблеми с доставките на строителни материали през 2022 г. по настояване на избрания изпълнител дейностите по изграждане на новата детска градина в столичния квартал „Горна баня“ бяха временно спрени след акт 14. През септември те бяха възобновени  – след актуализация на финансирането, допълват от Citybuild.bg.

Градината ще се намира в пространството между ул. „Никола Милев”, ул. „Синьо езеро” и ул. „Перуника”. Към 6 октомври сградата бе свързана към ВиК мрежата, изградени са водомерните и канализационни шахти, изгражда се вътрешната канализационна мрежа. Работи се по покривната конструкция и фасадите на сградата, изграждат се вътрешните електро трасета и изводи. Направени са вертикалните и хоризонтални трасета на канализационните клонове по етажите. Поръчана е и се изготвя металната облицовка на сградата. Монтират се компонентите и се изграждат трасетата за вентилацията и климатизацията.

От “Тилев архитекти” са се съобразили с формата на имота и изложението. Въведени са ритъм и цветност, детските групи са обособени в двуетажни къщички, за да може средата да е близка до домашната. Зад къщичките има сграда с обслужващи функции. Градината е с два входа – главен и вход за яслени групи, и ще разполага с физкултурен салон и площадки за игра с по две зони. Отделно е предвидено игрище. Входното фоайе ще е цветно, като в проекта е предвидено децата да могат да слизат от втория етаж чрез пързалка. Изпълнител на строителството е фирма „Радми 90“ ООД, а стойността на обекта е малко над 5 милиона лева. Очакваше се новата детска градина да отвори през първата половина на 2022 година. Вижте подробности за проекта тук.

Според изпълнителя работата по обекта няма да спира дори през зимните периоди, за да може да се завърши максимално бързо. Новата детска градина ще бъде за 6 групи, което ще увеличи местата в района с повече от 130.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com