Как да подсигурим успешното развитие на децата и от какво имат нужда те, за да развият пълния си потенциал?

За развитието на децата спомагат много фактори – семейната и околната среда, генетиката и биологията, храненето, движението, възпитанието и редица други. Има четири основни сфери на развитие – когнитивно развитие, емоционално и социално развитие, езиково и физическо развитие. Но и за четиритте сфери има основополагащи дейности и ви споделяме 5 основни начина да подсигурим пълноценното детско развитие.

Ключът е в разнообразното хранен

Поговорката „Вие ​​сте това, което ядете“ е по-приложима и за децата. Осигурявайте дневната доза от нужните витамини, минерали, протеини, въглехидрати в храната на децата. Насърчавайте ги да консумират повече плодове, зърнени храни и зеленчуци и по-малко добавена захар, мазнини и натрий. Храната влияе на всяка една дейност през деня и вечерта – игра, учене, сън, физическа активност, а за да расте пълноценно детето и мозъкът да се развива, е нужно да осигурявате богато и разнообразно хранене.

Малко, но качествени играчки

Според социолозите всяко човешко същество е продукт на природата и възпитанието. Освен задоволяване на хранителните им нужди, децата се нуждаят стимулиращи играчки и добра и здравословна среда, за да процъфтяват. Научно доказано е, че дървените играчки помагат за развиване на умения за решаване на проблеми, изграждат социални умения и умения за критично мислене

Както всяко друго нещо в живота, твърде много играчки могат да бъдат непосилни и да навредят на детето. Винаги трябва да се набляга на качеството на играчките, а не на количеството. Пример за играчка, която развива основни умения в децата, още в ранна детска възраст, е конструкторът. Освен усъвършенстване на моториката, кретивност, развитие на социални умения (игра с родител или дете, докато редите констуктора), конструкторът дава ключови умения за решаване на проблеми, които са приоритет за правилното развитие на вашето дете. Това е защото конструкторът поставя детето в „проблемни“ ситуации – да сортират еднакви части, да открият с какво пасват те, да предвидят гравитацията и още.. Не забравяйте и да предложите интересни образователни играчки според възрастта.

Сдобийте се с триъгълника на Пиклер

Вдъхновен от унгарския педиатър д-р Еми Пиклер, триъгълникът е най-популярната играчка по Монтесори метода на възпитание, който дава на децата повече самостоятелност и независимост и стимулираща среда за учене и игра от ранна детска възраст. Защо все повече педиатри и психолози в световен план препоръчват той да бъде във всеки дом?

Докато традиционното оборудване за катерене на открито включва люлки и стръмни пързалки и високи катерушки за по-големи деца, триъгълникът на Пиклер е насочен дори към най-малките 8-9 месечните бебета, които тепърва усвояват грубите двигателни умения, баланса, координацията и концентрацията. Освен това уредът ще укрепи мускулатурата им и ще подобри добрата им стойка.

Дървената играчка освен, че спомага за сетивното и двигателно развитие от 0 до 5 години, стимулира децата към самостоятелна игра, добиване на увереност в собствените им възможности и е важен предмет за развитието на всяко дете – с малки стъпки, стъпало след стъпало, детето ви ще достига нови висоти всеки ден. Пиклер триъгълникът развива и въображението на всяко дете. Днес детето ви ще се катери, а утре ще използва катерушката като къща, скривалище, магазин или каквото въображението му измисли. Може да се сдобиете с такъв от Wooden Magic.

Изградете любов към четенето

Читателите са лидерите на света. Изграждането на любовта към четенето в детето започва още от бебешкия период. От гумените малки книжки за гризане, до приказка за лека нощ или рафтове за книги, достъпни до детето. Добре подреденият с книжки рафт с детски книги със сигурност ще възпита култура на четене във вашите деца. Първата стъпка в тази посока е да се показват книги с ярки цветове, за предпочитане с изображения. С течение на времето децата ще започнат да свързват книгите с образи, които стимулират въображението им.

Наблюдавайте и обезопасявайте средата им на живот

На всяко дете трябва да бъде подсигурена добра и безопасна среда на живот. Има причина за надписа „пазете от деца“ върху предмети от бита. Децата са по природа любознателни, те имат инстинкта да опитват нови неща, като част от процеса на израстване. И не само, дайте на детето възможност за безопасна игра, изключете достъпа до опасни предмети и прочие.

И под наблюдавайте вашите деца не визираме само да не изядат нещо отровно. Всеки родител трябва да наблюдава как се развива детето му ежедневно, за да може да се действа рано, ако има признаци на потенциално забавено развитие. Случаите на забавяне в развитието са изненадващо чести – според центровете за контрол и превенция на заболяванията 1 на всеки 6 деца има забавяне в развитието. При над 50%, ако се предостави ранна подкрепа и работа със специалисти, може да се навакса, категорични са специалистите.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com