Чудите ли се какво може да вижда вашето мъниче през първите няколко седмици от живота си и как можете да насърчите развитието на зрението му и на мозъка? Отговорът е адекватна за възрастта стимулация. Прочетете, за да получите някои съвети и идеи за това плюс достъп до безплатни 62 черно-бели изображения, предоставени от Беборан – мобилно приложение за захранване и цялостно развитие на бебето, които може да използвате всеки ден от развитието на вашето пеленаче.  Може да ги изтеглите безплатно и да ги подредите в спирала, за да бъде удобно прелистването им. Има два дизайна – черно-бели и черно-бели изображения с червен акцент, които да ви помогнат още утре да започнете визуална стимулация.

Какво могат да видят бебетата през първите няколко месеца?

През първите 3 месеца бебетата могат да фокусират върху предмети, които са на разстояние едва 15 до 30 сантиметра . Черно-белитe изображения стимулират развитието на зрителните нерви и насърчават когнитивното развитие на малките бебета, без да ги свръхстимулират прекалено. Което е чудесно.

Защо черно-бели карти?

Възприемането на цветовете на новородените е ограничено до бяло, черно и нюанси на сивото, тъй като тяхното зрение не е напълно развито при раждането.

В резултат на това бебетата обичат да гледат черно-бели карти с висок контраст, защото са достъпни до техните умения за момента и се открояват в техните размазани светове, привличат вниманието им и им помагат да се фокусират. Затова именно черно-белите изображения се използват в ранния период до 3 месец – правилният вид визуална стимулация, която подпомага развитието на зрението, но също така играе основна роля в насърчаването на когнитивните умения и фокусирането на вниманието. След 3 месец започва да се развива цветното зрение и затова е подходящо да се включи и червеното.

Подходящата визуална стимулация за новородените е най-добрият начин да се удължи и времето за прекарване по корем, което пък е основополагащо за двигателното развитие в следващите месеци. Освен това тренира мускулите на очите и мозъка да се координират и функционират правилно.

Когато погледнете новороденото си бебе, прекарвайки време по корем с черно-бели карти, може да си помислите, че то просто лежи пасивно, без да прави много, но всъщност през цялото време се учи на много. Въпреки незрялото си зрение, бебетата са в състояние да интерпретират прости изображения и да се ангажират с тях. Ангажирането с изображения, текстури и модели стимулира ученето на бебетата и улеснява по-доброто разбиране на тяхната среда.

Множество изследвания са установили, че простите контрастиращи модели обикновено привличат вниманието на бебетата за по-дълго време и в същото време им помагат да се отпуснат.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да предложите на вашето бебе правилното ниво на стимулация, като същевременно насърчавате способността му да се фокусира:

  1. докато бебето се фокусира върху картата, можете да посочите предмета и да го назовете или леко да го преместите, за да издадете звук. Това може да помогне на бебето да се съсредоточи.
  2. наблюдавайте вашето бебе. Изглежда ли малко неспокойно? Обръща ли глава настрани или изглежда неангажирано? Ако е така, вашето мъниче може да е прекалено стимулирано. Можете да намалите нивото на стимулация, като покажете едновременно две или три изображения, за да помогнете на бебето да се чувства по-комфортно.

Изтегли тук картите за периода от 0 до 3 месеца и тук за периода 3-6 месец.

Беборан е мобилно приложение на български, което предоставя най-основната информация за развитието и храненето на бебето от неговото раждане до навършване на първата му годинка. Основните функционалности на приложението дават възможност да записвате и следите храненето, съня, сменените пелени, промените в ръста и теглото на бебето, както и да четете статии за развитието му.

Беборан ви помага да проследявате ежедневието с вашето дете по лесен и прятен начин – Налично е както за Андроид, така и за iOS.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com