игра

На почивка сте на море или планина и се чудите с какво да забавлявате децата в уютното бунгало или хотел? Имате нужда от интересни активности в частния детски център? Или просто сте майка, която търси постоянно забавни и нови активности и игри за детето си?

От творчески игри, до танцови забавления в дома, експерименти и игри на съкровища, възможностите за игра и учене са безброй, а днес сме ви сортирали 8 такива игри и дейности,с които да насърчите когнитивното и езиковото развитие, независимо къде сте. Стига да имате малко въображение и подръчнни материали.

1. Изпробвайте различни текстури
Малките деца са сензорни любители, които използват сетивата – докосване, мирис и вкус, за да изучат света около тях. Използвайте тъмен маркер, за да очертаете букви и цифри върху картон. Нека вашето дете украси буквите с текстурирни предмети като – памучни топчета, например. Докосването на буквите дава на децата възможността да усетят каква е формирана една буква. Всеки ден казвайте буквите и цифрите на глас, докато вашето дете ги проследява с пръсти.

По време на разходка в парка събирайте различни природни материали – листа, камъни, клони и цветя, с които също можете да оформите буквите

Идея 2: Създайте сензорна кутия, пълна с различни материали като ориз, боб, пясък и вода. Добавете малки играчки или предмети, които детето може да намери и изследва. Това ще стимулира сензорните му умения и ще му помогне да се запознае с различни текстури.

2. Измерване на предмети с играчки
Тази дейност използва ежедневни предмети, за да научи децата как да измерват. Нека вашето дете използва книжки или играчки, за да измери височината на вратата. Поставяйте книжките или играчките една върху друга, докато достигнат върха на вратата. Помогнете му да преброи колко книжки или играчки са необходими, за да се измери вратата. Или “Колко е висок диванът” – измерете височината на дивана с кубчета или строителни блокчета. Или пък използвайте пластмасови чаши, за да измерите височината на стол. Подредете чашите една върху друга, докато достигнат височината на стола. Бройте заедно чашите и записвайте резултата.

3. Етикетиране
Поставете стикери върху шкафовете и чекмеджетата в кухнята, обозначаващи съдържанието им, като „Чинии“, „Чаши“, „Прибори“. Това не само ще помогне на детето да научи нови думи, но и ще го насърчи да помага с подреждането на съдовете.

4. Лов на съкровища
Децата са изследователи по природа, затова играта на лов на съкровища може да бъде създадена предварително или измислен на място. Изберете един цвят и накарайте детето да намери предмети от този цвят в цялата къща. Можете да му дадете малка кошница или чанта, в която да събира намерените предмети. Например, „Намери всичко, което е червено!“. може да се приложи и за форми – изберете една форма, като кръг или квадрат, и накарайте детето да намери предмети с тази форма в дома ви.

Например, „Намери всичко, което е кръгло!“. За по-големи деца – нарисувайте карта на дома или градината и маркирайте различни места, където сте скрили „съкровища“. Нека детето следва картата, за да намери съкровищата. Можете да използвате малки награди като стикери или бонбони за съкровища.

5. Разпознай храната

Играйте игра, в която децата затварят очите си и вие им давате различни видове храна. Нека се опитат да познаят какво ядат само по вкуса.

6. Танцова битка

Гледайте видеа на детски танцови формации и следвайте хореографията. Децата, освен, че се забавляват, усвояват ритъма, синхронизират движенията си с музиката и учат да се възприемат нови движения и да ги повтарят.

7. Експлозия с лава

Напълнете малка чаша с оцет. В друга чаша поставете малко количество сода бикарбонат. Нека детето смеси двете и наблюдавайте как се образува пяна и “изригва” лавата от чашата. Може да вземете и бои за храна, с които да покажете различните цветове на детето.

8. Игра с магнит

Дайте на детето различни предмети (метални и неметални). Покажете им как магнитът привлича металните предмети. Помогнете им да изследват и да откриват кои предмети причлича магнита и кои не са.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com