Най-ефективният начин да говорите с дете е да използвате прости думи и изречения, които ви позволяват да приемете чувствата им, но да следвате правилата си. Но замисляте ли се какво им казвате ежедневно? И дали тези фрази са позитивни или негативни?

Селектирахме 8 фрази за oтглеждане на щастливи деца според психолозите, които може да изпозлвате всеки ден, говорейки с вашето дете/вашите деца.

  1. “Обичам те, такъв, какъвто си” Когато казваме тази фраза на нашето дете, му предаваме безусловната си любов и приемане. Важно е да показваме на децата си, че ги обичаме точно такива, каквито са, без значение от техните успехи или провали. Това им дава увереност и чувство за стойност.
  1. “Благодаря” Изразяването на благодарност е от съществено значение за развитието на позитивни отношения с околните. Когато ни помогнат или ни услужат, да им благодарим. Така ги учим да ценят доброто в другите и да бъдат признателни.
  2. “Имаш ли нужда от помощ?” Понякога децата искат да са самостоятелни, но може да имат нужда от помощ и подкрепа. Задавайки тази въпросна фраза, им показваме, че сме тук за тях и ги подкрепяме, когато го нуждаят.
  3. “Извинявай” Важно е да учим децата ни да бъдат отговорни за своите действия и да се извиняват, когато направят грешка или наранят някого. Тази фраза им помага да разберат важността на уважението към другите и да се научат да бъдат по-толерантни.
  4. “Моля” Научавайки децата си да използват тази фраза, ги учим да бъдат вежливи и учтиви към околните. Признаването на нуждата от помощ или нещо друго по учтив начин е важно умение за постигане на успешни междуличностни взаимоотношения.
  5. “Ти можеш!” Когато подкрепяме и мотивираме децата си, те придобиват увереност и самочувствие. Казвайки “Ти можеш!” или “Вярвам в теб!” им даваме необходимата подкрепа, за да се справят с трудностите и да преследват своите мечти.

“Разкажи ми повече” Слушането на децата ни с внимание и интерес помага за развиване на тяхната комуникационна способност и умения за изразяване на емоции. Активното слушане им дава усещане за важност и насърчава откритото споделяне.

“Обичам те” Тази фраза е камъкът на основата за здраво и щастливо семейство. Когато децата ни знаят, че ги обичаме безусловно, те се чувстват сигурни и обичани. Това им помага да развият стабилно самочувствие и доверие в себе си.

В заключение, взаимоотношенията, които изграждаме с децата си, са от съществено значение за техните емоционално, социално и психическо развитие. Чрез употребата на тези осем мощни фрази, ние им даваме не само знания, но и ценни умения за успешно справяне с предизвикателствата на живота.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com