Любимият ми ритуал за връщане в училище като учител в първи клас е да поставя табелки с имена на чиновете на всеки от моите нови ученици. Мисля за всяко дете, как ще повлияя на техния живот и как те ще повлияят на моя през следващата година.

Докато съм развълнувана да се запозная с новите си ученици, съм също толкова нервна да се запозная с техните родители. Не съм само аз – учителите, които познавам, постоянно споделят учениците като най-добрата част от преподаването, а техните родители като най-лошата.

Не ме разбирайте погрешно по-голямата част от родителите в моя клас са фантастични, но някои типове родители винаги се появяват в списъка ми всяка година и тайничко ме карат да мечтая за лятото.

Позволете ми да представя 9-те типа родители, които всеки учител тайно мрази, споделя учителката:

Родител на дете-снежинка

Синдромът на “Специалната Снежинка” в америка е често използвано, когато без да има причина или да се различава детето им от другите в класа, да няма специални потребности, родителят го счита за специално и следователно то трябва да бъде третирано така от учителя.

Не, детето ви не е достатъчно специално, за да не трябва да си пише домашните, да не идва навреме или да разваля дисциплината в в класната стая. Но родителите трябва да са достатъчно зрели, за да приемат, че правилата важат за всички деца, дори и за техните.

Проблемният родител

В нормален следучилищен ден, вместо да оценявам работите, бях извикана в кабинета на директора. Натоварвам се да се сетя защо. Влизайки, виждам родител на мое дете. Този родител има проблем с нещо, което се е случило в класната ми стая, но пропуска стъпката да говори с мен и отива направо при директора. Не само се срамувам, че ме изпращат в кабинета на директора, но съм разочарована, че разговорът между нас двамата не беше първият курс на действие.

Родител – хеликоптер

Дали този родител е клонинг или просто са усъвършенствали изкуството на телепортирането? Този родител е навсякъде, виси в дъното на класната стая дълго след като другите родители са си тръгнали след родителската среща или са дошли да вземат детето си след училище, но започват да пренареждат учебниците, да правят забележки кое как е подредено. Тези родители изглежда никога не са в състояние да дадат на децата си пространството да си завържат обувките, да взимат сами решения или да направят няколко грешки.

Призрачният родител

Името на този родител е в списъка ми, но съществува ли той наистина? Този родител всъщност никога не успява да дойде на родителската среща или да ми каже поне здравейте, аз съм родителят на …. Разбирам какво е да си работещ родител, но ми се иска той да се възползва от възможността да поговорим за обучението на детето му.

Родителят без граници

Ако получа текстово съобщение в 23 часа, дори не трябва да проверявам кой е. Знам, че родителят без граници „просто проверява“ нещо за следващия ден. Всеки път, когато проверявам имейла си, получавам съобщение — или шест — от този родител. Това не са кратки бележки, те са по-скоро епоси. Ако се втурвам към тоалетната по време на моята петминутна почивка или тъкмо сядам да обядвам, мога да разчитам на този родител да ме намери за разговор.

Разведеният родител

Тази двойка родители е динамичен дует от бедствие, както се досещате те са разведени и споделят попечителството, но се борят за всичко останало. Изглежда, че се надпреварват как да изглеждат най-добре, докато накарат другия да изглежда най-зле в моите очи. Те никога не са на една и съща страница и е очевидно, че комуникацията относно случващото се в училище между двамата липсва. В тази надпревара детето винаги е губещо.

Родителят шеф

Този родител внася контрол в класната стая и иска да се увери, че знам, че моето място в йерархията е някъде под неговото. Този родител ме гледа не като партньор, а като на служител. Въпрос на време е да каже: „Плащам данъци, значи съм ти шеф“.

Мразещият учители родител

Не съм сигурна какво се е случило в миналото, за да намрази учителите, но омразата на този родител към мен е истинска. Този родител вярва, че това е резервна работа или че съм я приела, само защото имам почивка през лятото. Или още по-лошо, те си мислят, че прекарвам времето си в създаване на начини да накарам децата да страдат. Каквато и да е причината, ясно е, че родителят е убеден, че вината е моя.

Драма кралицата

Начинът на действие на този родител е да вземе незначителен училищен инцидент, да го преувеличи и да го повтори толкова често, колкото е необходимо, докато не постигне своето. За разнообразие, понякога има сълзи, понякога има викове, но винаги има драма. Не е свършило, докато училищното настоятелство не се включи и всеки един родител на детската площадка не е чул за несправедливостта. Интелигентният начин да говорите с учителите

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com