адаптация в детските градини

Адаптация в детските градини

Адаптация на децата в детските градини – ако предстои детето ви да ходи в детско заведение, вижте как да започнете да го подготвяте. Процесът на адаптация е индивидуален за всяко едно дете, в зависимост от темперамента.

Разделянето на детето от майката започва от седмия месец и продължава до предучилищна възраст. 

Ако детето е гледано от баба, дядо, бавачка или друг близък човек, то отделянето от майката и тръгването на градина ще се случат по-бързо. След навършени 2 години децата имат нужда от социални контакти с други деца. От индивидуална игра, те започват да търсят и чуждите контакти.

Децата, ходейки на детска градина, преминават през нови емоции, които трудно могат да опишат. Затова често плачат в детското заведение. Първо те не са свикнали с режими , тъй като мама може да позволява повечето неща вкъщи да са без режим. Второ неестествено им е други деца да им дърпат играчките и също да плачат. Може и да е страх, тревожност, стрес или несигурност в новата среда.

Важно е да говорите на детето за детската градина. Обяснете му, че това е място, където ще играе с деца и ще му е много весело. Бъдете позитвни, когато го водите сутрин, за да се чувства и то спокойно, като ходи в детската градина.

Как да помогнете на детето да се адаптира?

Създавайте на детето навици и правила вкъщи, както и часови режим – ще помогнете на детето, ако го пратите обучено в детската градина. Да си прибира играчките, да се храни седнало или да си изяде цялата порция, преди да излезе на разходка.

Упражнявайте раздяла, оставяйте го на роднини за по час, два или го водете на занималня за деца, за да свикне с промяната. Присъствайте в началото за по 10, 15 минути и излизайте за по 30 минути или час. Така детето ще свикне с мисълта, че ще се върнете и няма да го изоставите.

Адаптацията може да е сложен процес за деца с по-чувствителен характер

Позната среда и преходен период на детето – първите дни преди да тръгне на градина извеждайте детето в района на детската градина, за да свикне с обстановката. А след като тръгне всяка сутрин на детска градина взимайте със себе си и любимата играчка на детето. Така то ще има познато чувство, ходейка на детска градина и ще се чувства сигурно с играчката.

Не отстъпвайте, колкото и да се тръшка на входа на детската градина, и не го взимайте след 10 минути.

Важно е да съдействате на персонала в градината и да помагате при нужда. Влизайки на вратата в градината, останете с детето за няколко минути, за да свикне. След като се разсее или види някое детенце вътре, излезте тихомълком.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here