За поредна агресия в детска ясла алармира Антонина Кенова, която получила записите от родители, чиито деца посещават 23 СДЯ Ралица в Лозенец. Тя сподели пред ТВ Евроком за 4-те записи, които съдържат методи на възпитание, нарушаващи достойнството на децата, включващи физическо и психическо насилие.

Записите са с обща продължителност 18 минути и на тях се чуват подвиквания от възпитателките: “Къде се намираш ти”, “Айде бе смотльо”, “Спирай да ревеш или слизаш от люлката”, “Какви са тия лиготии тука, 15 фанели, 15 блузи, 15 фибички тя ше ми реве – глезотия”, “Майка ти не може да те гледа у вас, изгонили те тук, изгонили те там”, “Ще звънна на баща ти”.

Чуват се и удари, заплахи с обаждания на родители, повишаване на тон, подигравки с децата. Яслата била известна в квартала с оплаквания от страна на родителите, споделя Антонина.

В писмо до Министерство на здравеопазването тя описва проблема и споделя, че след поредните записи, на които се чува психически и физически тормоз над малки деца в детска ясла, настоява, като гражданин и майка, този път да бъдат взети необходимите мерки тази практика да се преустанови.

“Не, няма да пиша предложения как да стане промяната. Това е Ваша работа- да реформирате грижата в яслена възраст и да промените наредбите в полза на ДЕЦАТА.Няма как жени на 70+ години, крайно уморени и вече пенсионирани да са единствен възможен избор за работата в ясла, защото Наредба 26 казва, че медицински специалисти се грижели за децата. А такива, знаем, няма и за болниците, какво остава за яслите. НАСТОЯВАМ за цялостна проверка в 23 СДЯ Ралица, гр. София.Децата ни все още са приоритет на думи и хартия.

Липсата на професионални качества за работа с деца се чува много ясно.Често пъти в родилното не дават новороденото на майката. В яслата пък ѝ го изтръгват от ръцете, ревящо, още ден първи. Изобщо, грижата за крехката детска психика я няма. Липсва. В годините стигнах до извода, че дългите писма, почти никой в администрацията не ги чете, затова и съм кратка. Надявам се, че на малкото думи в това писмо ще отговорите с истински действия. Разбирам повече от всеки друг, че имате тежко наследство в министерството, но за децата време няма, трябват спешни реформи. Наредба 26 може да промените без парламент в рамките на 14 дни”.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com