В Амстердам откриваме уникална детска градина, вдъхновена от философията на Реджо Емилия. Това не е метод, а образователен подход, който представлява начин на мислене и възприемане на децата като равностойни личности, които имат мнение, интереси и светоглед, понякога много по-пъстър и мъдър от нашия.

Прочетете още за подхода Реджо

Тази сграда, освен че е съобразена спрямо подхода и съживява мъдрите му съвети, е проектирана като град, в който децата да се учат и забавляват ежедневно и всеки ден да преоткриват залите и пространствата. Това е свързано с подхода на центъра Хестия към обучението на децата, който се основава на идеята, че те вече притежават знания и умения и че те трябва да се доразвият чрез игра.

За тази цел центърът е построен, като конгломерат от взаимосвързани пространства.

В тази сграда можете да се разхождате от големи пространства към малки и от високи области към ниски, точно като в истински град. Това само по себе си стимулира навигационните умения на децата, като се придвижват из заобикалящата ги среда, подобно на градската

Според подхода Реджо, ролята на физическата среда оказва значително влияние върху развитието на детето и често се нарича „трети учител“ – след госпожата и играчките. Именно заради това архитектите са направили пространствата годни за игра, дори и всеки ъгъл, безопасни и безкомпромисни спрямо качеството на материалите. Играейки си в тази среда, децата се чувстват много по-спокойни да научават нови неща за света.

Децата всяка сутрин влизат през ето този малък отвор на вратата (ще го видите малко по-горе). Идеята е денят им да започне с активност и препятствие, но и със забава.

Благодарение на големите прозорци (до земята), пространствата получават много дневна светлина. Прозрачността на нивото на детските очи осигурява усещане за приемственост между пространствата и изследване на външния свят, докато са вътре “в града”. Външните площи също са част от този закрит град. Това било постигнато чрез третиране на вътрешните и външните пространства, сякаш са еднакви.

Те формират един голям интегриран ансамбъл и си взаимодействат без усилие, подхванвайки любопитството на децата и свобода им.

Детски център Hestia беше номиниран за наградата Arie Keppler 2012, получи специално отличие на наградите BNA Building of the Year 2012 и беше включен в Годишника на холандската архитектура 2012.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com