Бахови капки

Интервю с Баховия терапевт – Десислава Нинова

Какво представляват Баховите капки?

-Баховите капки са есенции на цветя, носещи името на техния откривател Д-р Бах. Самият той е имал задълбочени знания по ботаника, благодарение на които успява да открие 38 есенции и да ги класифицира в 7 групи, повлияващи индивидуалните модели на поведение. Есенциите могат да се нарекат извлеци на растенията, но в никакъв сучай не са стандартизиран билков екстракт. Самата направа е ритуална и се използва енергията на Слънцето по време на цъфтеж и енергията на растението, която е силно концентрирана в цвета. Набраните цветчета се поставят в купи с вода и престояват на слънце около 3 часа. За това време водата се структурира от цветята в нея и този воден извлек се разрежда в определено съотношение с алкохол. Така получаваме тинктурата-майка, която ние терапевтите изполваме при направата на различни комбинации.

Играта в природата засилва имунната система

За кого са подходящи?

-Няма човек, за когото да не са подходящи. Хората сме емоционални същеста, често отдаващи значение прекалено много на една или друга емоция. А всяка преживяна емоция е склонна да стресира организма. Баховата терапия и в частност Баховите капки са подходящи от новородено бебенце до човек в дълбока старост. Децата и техните родители са хората, имащи най-много нужда от капки. На първо място са родителите, защото техните емоции съзнателно или не, се отразяват върху децата. В този възрастов диапазон включвам и бъдещите майки – бременността и раждането са етапи, определящи емоциите на детето след раждането.

Казвате, че емоциите на родителите се отразяват върху децата? Как Баховите капки действат върху децата, ако ги приемат родителите?

-До 7-годишна възраст детето е емоционално повлияно от майката. След това се включват емоциите и на бащата. Най-честият приемер с емоциите и връзката майка-дете е раздялата, след майчинство. Майката се връща на работа, в масовия случай, а детето тръгва на детско заведение. Какво наблюдаваме в тази ситуация? Често боледуващи деца. Основната причина детето да се разболее не са вирусите в градините, а емоцията на майката. Тя изживява дълбоко раздялата с детето, в повечето случаи е подсъзнателно, а на съзнателно ниво излизат само повърхностните притеснения, които се считат за нормални. Детето соматизира емоцията на майката и се разболява. Какво става тогава? Майката и детето отново са заедно вкъщи. Това е известна и доказана биологична програма.
В разгледания случай, ако се дадат Бахови капки според индивидуалния случай на детето – то ще се адаптира в детското заведение бързо. Но ако не се дадат капки на майката, то ще продължи да соматизира нейните емоции и да боледува често.
Повечето майки като разберат за тази биологична програма рагират по два начина – или отказват да я приемат за истина, или се чувстват виновни. И двете реакции са нормални и  са защитен механизъм, но връзката е факт и е от особено значение за Баховата терапия.

Подготвих се толкова много за бебето, а не и за моята трансформация

Как протича лечението с Баховите капки?

-Лечение не е най-подходящата дума, когато говорим за Бахови капки. Това е терапия, подпомагаща потенциала на човек да се справи с определена ситуация. При децата най-честата ситуация е адаптацията. Новороденото има нужда от адаптиране към околната среда, бебето се адаптира към новите етапи- кърмене, зъбоникнене, захранване, отбиване. Детето както споменах се адаптира към нова среда – ясла, детса градина, училище и пр. Учениците имат нужда от концентрация, лесно учене, преодоляване на умствената умора по време на подготовка за матури, изпити и т.н. Всеки човек има определн етап от живота си, в който има нужда от подкрепа чрез есенциите.

Възможно ли е самоназначаване или е нужно да се посети специалист?

-В аптечната мрежа и по сайтовете може да се намерят готови комбинации. Те са предназначени за общия случай. Например комбинацията „Антистрес“ е предназначена за преодоляване на стреса като цяло. Но тук не е разгледана индивидуалната причина за стреса. При всеки човек тя е различна. Посещението при специалист поставя въпроси към човек и към вътрешната му същност какво предизвиква стреса, той чувства ли се значим, удовлетворен и щастлив от живота си? Ефективността на Баховите капки  се крие именно в консултирането. Специалистите, които могат да назначат и направят индивидулани Бахови капки, са Сертифицираните Бахови Терапевти.

Този принцип валиден ли е за готова комбинация Бахови капки „Спешна помощ“ , разпространена във всички аптеки?

-Спешна помощ или Rescue remedy /Рескю ремеди/ Бахови капки са комбинация от цветни есенции, действащи бързо за спешно състояние, без значение естеството му. Пример за това е много силна уплаха, инцидент, паника, шок, ужас, припряност, притеснение или физическата картина най-често е първи симптоми на грип и простуда. Особено при децата, Бахови капки Rescue, на всеки час по 2 капки, приложени при първи симптоми спират развитието на вирусния процес. Това е универсална комбинация за спешни състояния и за да се приема тази комбинация Бахови капки, не е нужна консултация със специалист, поради факта че Rescue се приема само в определени ситуации, не за дълъг период от време.

Коя е най-честата причина майките да се обръщат към терапевтита за Баховите капки?

Най-различни са причините. Като се започне от елементарната грипопрофилатика, която всъщност представлява адаптация на организма към вирусна среда. Имам много случаи с кърмещи мами, искащи да отбият плавно и безболезнено децата си. В този случаи Бахови капки се дават и на майката, и на детето, защото процеса е двустранен. Имам и деца, които са много претенциозни към храненето, други са в криза на възрастта, изявена с проявяване на инат и много други различни случаи.

Как протича самата консултация?

– Консултацията е разговор. За да се определи правилната комбинация от Бахови капки, пациентът споделя какво го тревожи? Може да е физически проблем, а може и емоция. Често физическите симптоми са соматизирани емоции. Обикновено в рамите на 1 астрономически час протича консултацията. В моята практика започвам консултацията с информация за Баховите капки и принципа им на действие, както и важното уточнение, че ефекта от Баховите капки зависи само и единствено от стриктността и личната отговорност на пациента. След като човек се запознае с терапията и капките, избира дали да продължи и дали това е нещото, което иска и очаква. Ако е съгласен, подписва информирано съгласие, потвърждаващо запознаването и инфрмирания избор. Като за финал изготвям капките на пациента пред него. Лично аз държа на обратната връзка с пациентите. До 2 седмици след започване на капките е препоръчително да имам обратна връзка от пациента, която е безплатна и неангажираща. Просто допълнение към терапията и евентуално нови насоки за прием.

Десислава Нинова – Сертифициран Бахов Терапевт към Bach Foundation Registered Practitioner от ЦЗО Едикта . Основател на ФБ страницата „Цветна капка за здраве от Д-р Бах“ /@dropofflowers/.Организатор и Лектор на семинари за здраве.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com