Четири водещи производители на бебешки храни съзнателно са продавали бебешка храна, съдържаща високи нива на тежки метали. Шокиращите данни са разкрити благодарение на вътрешни фирмени документи, включени в разследването на конгреса на САЩ, публикувано преди дни.

„Опасните токсични метали като арсен, олово, кадмий и живак са открити в бебешките храни на нива, които надвишават допустимите според експерти и ръководни органи“, заяви Демократичният представител Раджа Кришнамурти от Илинойс, председател на подкомисията по икономически и потребителски въпроси на Камарата.

Вкусно с мама – три рецепти за здравословни закуски

Електронните таблици, предоставени от производителите, са “шокиращи”, защото показват доказателства, че някои бебешки храни съдържат стотици части на милиард опасни метали. „И все пак знаем, че в много случаи не бива да имаме нищо повече от едноцифрено число на милиард от който и да е от тези метали“, каза той пред CNN.

Арсенът, оловото, живакът са сред 10-те най-опасни химикали според Световната здравна организация. Като естествени елементи те са в почвата, в която се отглеждат култури и по този начин не могат да бъдат избегнати. Някои полета и региони на културите обаче съдържат повече токсини от други, отчасти поради прекомерната употреба на металосъдържащи пестициди и продължаващото промишлено замърсяване в района.

Всички тези тежки метали са свързани с развитието на рак, хронични заболявания и невротоксични ефекти, но при децата има голяма опасност това те да навредят на развиващия се мозък на бебето.

От момента на зачеването до 2-годишна възраст бебетата имат изключително висока чувствителност към невротоксични химикали. Техният мозък се формира бързо и затова, когато са изложени на метали, които могат да прекъснат тези естествени процеси, въздействията варират от поведенчески проблеми до агресия и дори забавено развитие и всякакви когнитивни и поведенчески дефицити, които могат да продължат през целия живот.

Според доклад на неправителствената организация „Healthy babies Bright Future” от 2019 г. при тестване на произволни марки детски продукти от рафтовете в супермаркетите, са открити токсични метали в 95% от тях.

Продуктите в бебешката храна съдържат 91 пъти над нормата арсен, 177 пъти над нормата оловото, до 69 пъти над нормата кадмий и до пет пъти над приетотото ниво живак. А компаниите все още одобряват тези продукти за продажба. CNN се обърна към четирите компании за реакция преди публикуването на доклада, който никой от тях все още не беше виждал.

Гербер: “Всички наши храни отговарят на нашите стандарти за безопасност и качество, които са едни от най-строгите не само в САЩ, но и по света. Герберските храни са подкрепени от строг надзор на всички нива на растеж и производствен процес. Там, където държавните стандарти понастоящем не съществуват, ние разработваме свои собствени строги стандарти, прилагайки най-новите насоки за безопасност на храните. “Както беше посочено в отговора ни за разследването на Конгреса от 2019 г., въпросните елементи се срещат естествено в почвата и водата, в които се отглеждат култури” Beech-Nut Nutrition заяви, че „е установил стандарти за тестване на тежки метали преди 35 години и непрекъснато ги преразглеждати укрепват, когато е възможно“. Освен това компанията заяви, че е тествала „всяка доставка на плодове, зеленчуци, ориз и други съставки за до 255 замърсители, за да потвърди, че всяка пратка отговаря на нашите строги стандарти за качество. Ако съставките не отговарят на нашите стандарти, ние ги отхвърляме.” Happy Baby, която е част от Happy Family Organics, отговори, че компанията “не продава продукти, които не са строго тествани и са с обхват на замърсители извън границите, определени от FDA. “Много от резултатите, които предоставихме като част от този доклад за 2019 г., бяха събрани въз основа на малка част от нашето портфолио и не са представителни като цяло за цялата ни гама от продукти, които днес са на разположение. Също така, данните включват два отклонения от високото съдържание на олово резултати, които не се възпроизвеждат в нашето тестване, но които включихме за пълнота и прозрачност”. Хайн се обърна след публикувания доклад и предостави следното изявление: “Разочаровани сме, че докладът на Подкомисията разглежда остарели данни и не отразява настоящите ни практики”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com