Безопасно ли е детските градини да бъдат отворени от понеделник? Този въпрос тормози както управляващите, така и родителите. Вижте мненията по въпроса:

“В София ситуацията с пандемията е далеч от това, което смятаме за безопасно за детските градини. Ще направим специално заседание, за момента ситуацията ни тревожи”. Това каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

По думите му спрямо общите размери на пандемията, заболеваемостта в детските градини е била доста висока преди затварянето им. Длъжни сме да отчетем възможностите за справяне с такава ситуация. Има доста болни хора, в карантина, доста напуснаха – най-вече възрастни хора, които имат притеснения. Сега подобни случаи са много малко, каза още заместник-кметът.

Персоналът в детските градини няма отпуск за ново затваряне, родителите също

Яна Алексиева, психолог и изпълнителен директор на асоциация “Родители”: Ако нещо трябва да бъде отворено в скоро време, това нека бъдат детските градини, като е много важно да се спазват всички противоепидемични мерки. Така ще бъдат сигурни децата, родителите и учителите. Естествено, това е решение на родителите, защото много от тях вече намериха начин как да организират деня си. Има обаче и много родители, които имат нужда и най-вероятно те ще изберат да пуснат децата си на градина. За децата също е от съществено значение да бъдат в среда, различна от тази вкъщи. Ако детските градини се отварят, ключовото е да няма смесени групи. Всяка група трябва да е самостоятелна, независимо дали там са пет,
или десет деца, а не пълната група. Идеята да се организират сборни групи е недопустима предвид това, че трябва да се спазват сериозно противоепидемичните мерки и всичко трябва да е максимално безопасно. От друга страна, това е един огромен шанс за децата и за детските градини да се работи с малки групи чисто образователно. Всички знаем и няма защо да се убеждаваме, че това е най-добрият начин децата да работят – в сравнително по-малки групи, а не в група с по 25 и повече деца. Да, може да се отворят детските градини, но като се спазват строго мерките и се запазва правото на родителя да избере, сподели тя за 24 часа.

На обратния полюс е Николай Хамов, член на фейсбук групата “Родители за безопасно образование”: “Отпуснат ли
мерките на сляпо, идва трета вълна. Против отварянето на детските градини съм. Прекалено рано е от началото на действието на потвърдите мерки, за да се види тенденция. Липсват и публични статистики за заболеваемостта в детските градини”

Въпреки факта, че решение още няма общинските детски ясли и градини са в готовност да отворят и да приемат деца още в понеделник – 14 декември 2020 г., ако има нова заповед на министъра. Това заявиха градините от Пловдив и от Варна, докато в София все още се изчаква заседанието, на което това да бъде обсъдено.

Родителите в нужда могат да кандидатстват за бавачка на децата си

Във Варана директорите вече извършват уведомяване на родителите и проучват броя деца, които ще посещават градини от понеделник, за да се даде заявка за храна през новата седмица. Изготвят се графици за работа на персонала по групи, прекратяват се отпуските, там където е необходимо. 

Детските градини в Пловдив имат готовност да отворят врати на 14 декември с изключение на една, ако бъде взето подобно решение на национално ниво. Това съобщи ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов, като уточни, че става въпрос за детска градина “Бреза“, където има спукана тръба.  

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com