Барневарн

Барневарн

БГ истории от Норвегия – как заради филия бял хляб със шоколад могат да ти вземат децата в Норвегия

Историите на българи или руснаци със заплахи за отнемане на децата от детската служба за закрила на детето, или вече случило се “отвличане”, продължават да валят.

Не можем да твърдим дали това е пропаганда и дали да вярвате 100% на тези истории, но можем да ги разкажем.

Ние не сме от медиите, които ще търсят българи в чужбина, за да опровергават твърденита, но ще ви разкажем историите на тези, осмелили се да застанат пред камера.

Българката Стелияна Станкова заминава за Норвегия през 2012 г. и взема цялото семейство със себе си. „След като дойдоха децата, мина около година, преди да започнат проблемите и проверките”, каза тя в ефира на БТВ.

„Първо се започна със сигнал в училище – имаше разговор с тях, без ние да знаем и без наше позволение. Било им е казано, че не трябва да споделят с родителите си”, разказа майката.

„При първия сигнал директно ни извикаха и ни казаха: „Вие не сте добри родители”. Ние попитахме защо и какъв е проблемът. Те отговориха, че са получили сигнал от училището, че голямата ми дъщеря дава бял хляб на малкия син, като му маже филия с шоколад, когато иска. Там децата не си купуват храна, а си носят всеки ден”, допълни Станкова.

„Аз попитах какъв е проблемът с белия хляб. „Вие какво искате, на 18 г. да са диабетици или да са с наднормено тегло?”, каза психоложката при разговора”, каза още тя.

„Малкият ми син беше претърпял инцидент в училище. Аз не съм видяла, той не ми е казал. Имал е синина и те казват: „Вие сте го ударили”. Трябваше да викаме него, да се оправдаваме и той да обяснява откъде му е синината – че негов съученик го е ударил”, подчерта майката.

По думите децата са питани как живеят у дома, биват ли тормозени, има ли някакъв проблем, употребяваме ли цигари и алкохол в къщата. „Децата казват: „Да, тати пие бира”. Започва се едно разследване в магазина – какво количество бира се купува. В работата питат дали някой е ходил пиян и дали е имал някакво неадекватно отношение”, каза още Стелияна Станкова.

Тя е категорична, че никога не би се върнала в Норвегия. „Не бих си подложила децата на този стрес, който изживяха те и ние”, подчерта тя.

Междувременно вижте какво й куца на нашата система

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here