Скандал в детска градина в Хановер

https://www.bild.de/bild-plus/regional/hannover/hannover-aktuell/raum-fuer-doktorspiele-geplant-aufstand-gegen-sex-spiele-in-der-kita-84520888.bild.html?fbclid=IwAR1KhrO0q97H8IaY9RJVTYVeXNRsbt-Rkm1B-Y5qpUi2glU94NnHLZ3q9GY

Проект на стая в детска градина предизвика огромно възмущение в немската преса. Детският център Arbeiterwohlfahrt (AWO) в района на Хановер планира отделна стая за изследване на тялото, където децата могат да „галят или изследват“ себе си или другите деца.

В писмо до родителите на градината (писмото е достъпно в платената версия на BILD) ръководството на детското заведение представило 10 правила за “затворената” стая, която е оборудвана с диван с одеяла и възглавници, покрит и тапициран кът за игра и подови постелки.

Там се казва: „Децата имат интерес да изследват собственото си тяло или това на други деца. Тъй като това любопитство се изявява на места, като тоалетните или в храстите на двора в детския център, сега стаята за релакс трябва да е точното място за тази цел”.

Възрастовият диапазон на участващите деца трябвало да е е максимум две години. По-големи деца, тийнейджъри и възрастни не се допускат в стаята, споделят от ръководството на градинта. Те също така посочват, че: „Ако няма достатъчно образователен персонал, който да гарантира спазването на правилата, може да има ограничения върху играта, например на децата не е позволено да се събличат голи.“ От това става ясно, че ако има достатъчно персонал, те могат да се събличат групово.

Правило номер 5 от плана предизвиква недоумение в родителите, които потърсили BILD: „Никое дете не трябва да поставя нищо в отворите на тялото на друго дете (дъното, вулвата, устата, носа, ухото) или да ближе тялото на друго дете”. “Шокиран съм. Обясниха ни, че това е определено от Министерството на образованието. Като родители на тези деца в центъра бяхме уплашени”, споделя баща на едно от децата в AWO.

Родител пише в чат групата на градината: „Това е най-отвратителното нещо, което съм чел.“

Въпреки недоволството на множество родители, институциите си прехвърлят топката

В писмо до родителите на всички деца в дневните центрове на AWO регион Хановер AWO се позовава на задължението на провинция Долна Саксония да представи „концепция за закрила на детето“ до 31 юли. Ръководителят на отдела подчертава: „Фазата, в която децата се интересуват от собственото си тяло и това на другите деца, представлява само малка част от концепцията за закрила на детето.

Министерството на културата, от друга страна, съобщава: „Държавната служба за социални грижи за младежта е постановила, че образователната концепция на дневните центрове AWO в Хановер и концепцията за закрила на детето трябва да бъдат преразгледани незабавно с външен съвет, за да се даде възможност за продължаване на дейността на съоръжението“.

„Изследването на собственото тяло е част от развитието на децата, по време на което те също се научават да разпознават собствените си ограничения, да ги изговарят ясно и да развиват срам. В този контекст не виждаме никакъв риск за благосъстоянието на детето, споделя директорът на центъра за BILD.”