На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма. Срещнахме се с хора от “Тацитус” – дневен център за деца с аутизъм.

На въпросите отговори Мина Енева, детски психолог и майка на дете с аутизъм, която въпреки трудностите, превъзмогва личната си болка и се посвещава на това да помага на други семейства в това положение.

Аутизмът в България е сякаш тема „Табу“. Родителите нямат много възможности за намиране на специализирана помощ. Какво могат те да направят?

Аутизмът е сложно нервнобиологично разстройство, което може да продължи през целия живот на човека. То е част от група разстройства, известни като генерализирани  разстройства на развитието. През последното десетилетие аутизмът се разраства все повече и според специалисти, се превръща в световна епидемия.

Според Центъра за контрол над заболеваемостта на САЩ, на всеки 21 минути едно дете поучава диагноза за разстройство от аутистичния спектър и в момента около 1 процент от населението на земята е засегнато от този проблем. За съжаление, за нашата страна не съществува точна статистика, но според специалисти, не сме подминати от тази негативна световна тенденция.

За това фокусът в център Тацитус е любовта към децата и дълбокото убеждение, че тези наистина уникални деца заслужават шанс за пълноценен и щастлив живот като част от нашето общество.

Разкажете ни за центъра.

Център “Тацитус” отвори вратите си за деца със затруднения в развитието преди 10 години. Оттогава в нашия център са били много деца, а в момента работим с около 40 деца. Цената е 40лв. на час.  

Резултатите са забележителни! Учим децата на самостоятелност, как да общуват и да изразяват нуждите си по разбираем за околните начин.

Помагаме им да подобрят познавателните си способности и да разбират света. Някои от тях успешно интегрираме в масови учебни заведения без нуждата от специализирана подкрепа.


Може ли децата да прекарат цял един ден в центъра? А родителят може ли да ги остави сами?

Децата при постъпване минават през индивидуална оценка. На базата на тази оценка се изготвя индивидуална програма. Децата са почасово при нас.

Сесиите са индивидуални. С едно дете, работи един специалист. Нашата цел е да подобрим уменията на детето и да улесним неговата интеграция . Да улесним родителите в грижите за детето, създавайки у него една по-голяма самостоятелност. Няма как детето да прекара цял ден в центъра – заниманията са почасови.


Център “Тацитус” в Благоевград

Идват ли родители от другите градове? Има ли центрове и там или има само в София?

Да, много деца от други градове работят със специалисти в „Тацитус“. Щастливи сме да съобщим и че от днес Сдружение „Тацитус” открива нов Дневен център за работа с деца и младежи  от аутистичен спектър и в гр. Благоевград.


Разкажете ни за терапиите

Специалистите от центъра са преминали специална подготовка за работа с най-съвременните методи на терапия при деца с аутизъм, като PECS, TEACCH, DIR/FLOORTIME, MONTESORI, TOMATIS и ABA.

В центъра практикуваме ерготерапията, която основно работи с тялото и неговите функции. Floortime™ е програма, която цели да изгради емоционалните и социалните способности на детето.

Аудио терапията TOMATIS е техника за звукова сензорна стимулация на слуха на детето. Applied Behavior Analysis (ABA) или Приложен поведенчески анализ изгражда речта и комуникацията, имитацията, играта, социално общуване, следване на вербални инструкции, справяне с различни задачи, самообслужване. Имаме и други терапии.

Как се диагностицира аутизъм?

Аутизъм може да се диагностицира само от детски психиатър.

За какво трябва да са мнителни родителите?

Аутизъм – какво трябва да знае всеки родител

Ако родителя заведе детето си на детска площадка, например, и забележи голяма разлика между неговото дете и останалите, ако забележи странности в поведението, речта или особени движения, които не се наблюдават при останалите деца е хубаво да потърси мнението на специалист.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com