Днес ни гостува Божидара Димитрова – по професия акушерка и магистър по „Управление на здравни грижи“, майка на две деца – Рая (6 г.) и Владимир (1 г.). Но днес тя ни гостува като автор на блога „Мамини моменти“, в който споделя полезни съвети и опит, свързани с бременността, майчинството и родителството.

Връзката сестра – брат е удивителна! Гради се с много търпение и любов! Подложена е на много изпитания, но с всеки изминал ден става все по-силна! Тази връзка е най-голямото богатство на децата, което ние като родители можем да им дадем!

Имам късмета и щастието да бъда майка на момиченце на 6 години и на момче на 1 година. Аз самата съм единствено дете, но винаги съм мечтала за брат или сестра, затова бях твърдо решена, ако имам възможност, да имам повече от едно дете. Поддържането на добри отношения между брат и сестра определено е предизвикателство за мен като родител, със своите радости има и трудности, които с удоволствие ще споделя и се надявам да бъда полезна.

Подготовката на каката за идването на новия член в семейството започна още по време на бременността. Тя се състоеше в постоянни разговори за това какво ще се промени, за това какво ще си остане същото, когато се появи бебето, за важността ѝ в живота на бебето, за любовта, с която трябва да го дарява и за това, че любовта на мама и тати ще си остане непроменена към нея. ⠀

Още от самото начало на бременността каката е изключително привързана към бебчо и с всеки изминал ден се усещаше как обичта ѝ към него се засилва. Сама предлагаше своите вещи и играчки за бебето, обясняваше как ще се грижи за него, говореше, пееше и прегръщаше коремчето ми. А след като се роди, заедно с моя приятелка бяха украсили дома ни за идването на бебето. ⠀

Винаги ще разказвам за първата им среща, защото това беше най-милият момент в живота ми – събитие, което ще помня цял живот – щастие, което не бях изпитвала никога до сега!

Казаха ми, че на първата среща на децата трябва да направим така, че все едно бебчето е донесло нещо на каката, например шоколад. И така, когато се прибрахме и оставих бебчо в креватчето, той беше още повит в порт бебето, подпъхнах под панделката един шоколад и повиках каката, да ѝ покажа какво ѝ носи бебето. Реакцията ѝ беше такава все едно видя Дядо Коледа! Тя ахна, питаше и се удивляваше: “Но това за мен ли е? Той знае, че обичам шоколад! Колко мило! О, братко мили! (от тогава шеговито наричаме бебчо -“братко мили”). Буквално изпадна във възторг и след това разказваше на всички, как брат ѝ ѝ е донесъл шоколад, колко много я обича той, колко много тя го обича. Аз наистина не очаквах такава реакция и със сигурност споменът ще бъде в сърцето ми цял живот! ⠀

В първите дни всеки ден имахме поне една случка, която ме умиляваше по този начин! ⠀

Истината е, че съм изключително щастлива, че каката прие новия член на семейството толкова добре. Личи си, че много го обича и към него е истински мила и грижовна. ⠀

В началото имаше реакция и на промяна в поведението ѝ, но не към бебето, а по-скоро към мен. Реагира с непослушание и то съвсем осъзнато и целенасочено, и определено беше “зов за внимание”. Напълно го разбирам и даже смятам, че щеше да е странно, ако не прояви никаква подобна реакция, макар и в негативен план. ⠀⠀

По мое мнение тя не беше лишена от внимание, напротив ежедневните ни съвместни занимания не се бяха променили, но явно това, че бебето беше постоянно в моите ръце провокира доза ревност. И смятам, че е нормално. Тази промяна в поведението ѝ направи силно впечатление, защото мога да кажа, че тя е послушно и изпълнително дете, но след появата на бебето, рязко се промени. С много разговори и с времето нещата отново влязоха в норма, но и всеки ден сме изправени пред много предизвикателства в отношенията брат-сестра. ⠀

Затова искам да ви споделя моите съвети за “грижовна кака” и как поддържаме добри отношения с “братко, мили” :⠀

  • В самото начало – разговори, разговори и пак разговори, че сега братчето ѝ е бебе и има повече нужда от грижите на мама, защото е малък и не може сам, че съм полагала същите грижи и за нея, когато е била бебе и никой не може да я измести и замени.
  • Време само двете – за игри и занимания без да се налага да дели времето ми с братчето си. Съответно и обратният вариант.
  • Насърчавам общуването им и ѝ обяснявам на колко много работи ще го учи тя като кака.
  • Подаръци за децата – тук искам да обърна внимание и за подаръците от близките и това, че те винаги носят подаръци и на двамата. Дори винаги се обръща първо внимание на каката от гостите и смятам, че тя никога не се е почувствала пренебрегната! С напредване на времето ще се стремим всичко да бъде поравно и едното дете да не се чувства ощетено за сметка на другото.
  • Ангажирайте по-голямото дете в грижите за по-малкото – според уменията му за възрастта, например да донесе памперс, да подготви тоалета на бебето, да го забавлява (ако децата са малки винаги във ваше присъствие, не се предоверявайте).
  • Поощрявам каката за всяка помощ и грижа за братчето ѝ.
  • Поощрявам личните им успехи поотделно и заедно. ⠀
  • Организирайте им общи игри – отново спрямо възрастта. Любимо общо занимание за децата ми е играта с конструктор. Каката сглобява, малкият руши. Каката го включва и в нейни игри като например “ресторант” – тя е готвач, той клиент.
  • Поискайте помощ от роднина или близък приятел – не сте по-малко грижовен родител, ако имате нужда от помощ и помолите за такава!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bojidara Dimitrova (@maminimomenti_mommysmoments)

С напредване на времето отношенията им се променят и аз се стремя да насърчавам правилното общуване между тях двамата. Стремя се да не се меся много в общите им игри, а единствено, когато има нужда. Само за последната година бяхме изправени пред редица предизвикателства, а какво остава занапред! ⠀

Така написано на теория звучи лесно и нищо трудно постижимо, когато обаче започнем да отглеждаме две деца, виждаме, че съвсем не е лесно да балансираме като родители на повече от едно дете. Тогава най-верни съюзници се явяват търпението и обичта!

Вярвам, че двамата ще имат много силна връзка! Несъмнено ще се карат, ще се сдобряват, ще минават през радости и трудности, но се надявам и вярвам, че винаги ще си бъдат опора един на друг!

Блог: www.maminimomenti.com

Instagram: www.instagram.com/maminimomenti_mommysmoments

Facebook: www.facebook.com/Mamini.momenti

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com