мон

Пъро класиране падна, след като беше обявено сутринта

Изтеглиха първото класиране за гимназиите след седми клас в София заради “бъг” в системата, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. Проблемът бил със 17-те различни групи балообразуващи оценки, особено при балообразуването за професионалните гимназии. Техническа грешка е допусната при част от класирането на учениците след седми клас. След като стана ясно, че за някои от най-елитните училища в София, каквото е ТУЕС, балът за прием е 200 точки, ще се наложат повторни изчисления. Грешката е само в София и то за някои училища.

Вижте какви промени предвиждат за отсъствията в училище

Ще има наказани за грешката в класирането след седми клас, увери в коментар пред медиите образователния министър Красимир Вълчев. Министърът ще настоява тя да бъде поправена по възможно най-бързия начин. Грешката е поправима, поясни министър Вълчев, а децата няма да бъдат ощетени. Малко по-рано на пресконференция Кастрева обясни, че за поредна година с най-висок бал след изпитите за гимназиите се влиза в Софийската математическа гимназия. Най-високият минимален бал там след първото класиране е 456 точки от 500 възможни. На второ място е Немската гимназия с минимален бал от 440 точки. След нея е 73-то училище с минимален бал от 423 точки.

След него е Испанската гимназия с 416 точки, Първа английска гимназия – 404 точки, Втора английска гимназия – 403 точки, Френската гимназия – 386 точки.

Останалите свободни места след първото класиране са 730. 15 профилирани и 16 професионални паралелки са закрити заради недостатъчно пожелали да учат там. Второто класиране ще стане ясно на 12-ти юли.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com