Евростат отново ни класира на първо място по възраст, на която жените раждат. Оказва се, че българките изобщо не чакат да създадат кариера, а вместо това създават семейство.

Резултатът пада с почти 1 година

Майките с първо дете са най-млади в България и Румъния, показва проучването. У нас средната възраст, на която ставаш за първи път майка, е 26 години, а в съседна Румъния – 26 години и 5 месеца. Най-възрастни са родилките в Италия, Испания и Люксембург, където първо дете жената ражда на 30 и 31 години. Европейката ражда първото си дете средно на 29 години.

Но какво показва статистиката по-нататък – Точно в страните Румъния и България 14% от бебетата са родени от тинейджърки.

Непълнолетните майки в страната са около 14%

Ражданията на майки под 20 години заемат голям дял и в Унгария (10%), Словакия (9,%%) и Латвия (6,7%). В по-развитите европейски икономики – Швеция и Люксембург процентът е едва 1%.

От другата страна на скалата са ражданията на първо дете над 40 — в Испания 7% от майките са забременели с първо дете след тази възраст, в Гърция (5,6%), в Португалия (4,3%).

Раждаемостта е спаднала до ниво от 1,59. Най-много деца се раждат във Франция, където се падат почти средно по 2 раждания на жена. Раждаемостта е висока и в Швеция, Ирландия, Дания, Великобритания.

В България резултатът ни е под средното за Европа – 1,5 раждания.

Разкази за големите семейства

45% от европейките имат само едно дете, 36% имат две, а 19% три или повече от три.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com