Американското дружество за педиатричната нефрология сподели едно от най-детайлните и мащабни проучвания за вируса при децата до този момент, като данните от него са доста изненадващи.

Проучването показва, че децата на всякаква възраст са застрашени и боледуват от вируса, като той е най-опасен за бебетата.

Изследването е направено в Китай на 2143 деца на възраст между 1 и 18 години (средната възраст 7). Най-обезпокояващото откритие е, че най-висок процент на децата, които са в тежко или критично състояние (11%) е проучено в деца под 11-годишна възраст.

Резултатите показват, че едва 4% от децата са били без симптоми, а 90% от децата са имали леки или умерени симптоми –50,9% са с леки, а 38,8% са с умерени. Цели 5% от децата са изкарали тежко вируса със сатурация под 92% (това е количеството на кислород в кръвта)
– 13 случая (едва 0,6% от всички) са били в критично състояние, включващо остър респираторен дистрес или дихателна недостатъчност и нарушения на органите, които биха могли да бъдат животозастрашаващи.

Има един смъртен случай има на момче на 14 години, а общо процентът на децата в тежко или критично протичане на вируса е 5,9% в сравнение при възрастните този процент е 18,5%

Изследването, както повечето до този момент, имат своите ограничения, но за разлика от много други, е проведено сред огромен брой случаи, като дори е преминало т.нар. партньорска проверка (peer review). Очаква се финалната верификация на труда, но резултатите от него се пре-публикуват, заради огромната важност на това изследване и неговите открития.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com