Община Бургас започва нова интересна и полезна еко инициатива в детските ясли и градини, позовавайки се на опита на Швеция, Германия и други западноевропейски държави. Малчуганите в градините вече ще събират на специално обособено място клончета и листа, които падат през есента от дърветата в дворовете на детските заведения.

Оставен там, биологичният отпадък ще се разгради до т. нар. компост (биотор), с който по-късно ще бъде облагородена почвата и засадените площи в дворните пространства.

Децата ще бъдат подпомагани от своите учители и възпитатели, а дейността ще се извършва само, когато времето позволява престой на открито.

За събиране на листата от педагозите и децата ще бъдат осигурени подходящи гребла и ръкавици.

Идеята е децата да научат ползите от разделното събиране на биологичните отпадъци, компостирането им и наторяването на почвите, както и фактът, че дейностите навън са от полза за физиката и здравето на децата.

Детски градини в Бургас – списък

Това е поредната инициатива на Община Бургас, свързана с въвеждане на иновативни и екологични решения в обучението и възпитанието на децата. Един от най-добрите примери в това отношение е иновативната градина “Пинокио” в ж.к. “Меден рудник”, а преди няколко години в бургаските детски заведения бе въведена и инициативата “горска градина” за провеждане обучението на децата чрез игри и забавления сред природата и далеч от шума на градската среда.


Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com