Кога определението да си мъж или жена стана остарял стериотип?

Джендър определено ще стане думата на 21-ви век. Джендър означава социален пол – такъв, какъвто се възприемаш, а не такъв, какъвто обществото или родителите ти те виждат и определят.

В Европа все по-популярно става полово неутралното възпитание. До такава степен, че в Стокхолм, Швеция, родители чакат с месеци да приемат децата им в градина, в която учителите не ги възприемат като момичета и момчета, а като среден пол – какъвто детето иска да бъде.


Лота Райалин, директорка на детската градина „Егалия” в Стокхолм

През 2015 г. в Швеция дори въвели специално местоимение за среден пол “hen”. “Възпитателите не назовават вече децата с местоименията „тя“ и „той“. Използват думата „приятели“ или „деца“”, обяснява Лота Райалин, директорка на детската градина „Егалия” в Стокхолм.

В Швеция до такава степен им е внедрена думата джендър, че дори в детската градина и училищата смятат половото разделение за отживелица и застарял стериотип на обществото и им е наредено да възпитават децата по този начин.

Много детски градини в града вече следват примера им и наемат “джендър педагози”, които помагат на децата да се “самопределят”. Внимава се с избора на всяка една играчка, на всяка книга – да нямат натрапващи стериотипи спрямо определенията мъж или жена


“На яве да излизат чувствата, а не половете” е мотото на детското заведение Егалия

Приказки като „Красавицата и звяра“ и „Снежанка“ не се четат на децата, те са заменени с истории за еднополови двойки, транссексуални. 

Мъжете не трябва да са с водеща роля в книгите, същото важи и за жените, заради това се заменят с местоимението “то”.

В Егалия момчетата и момичетата заедно играят на “къща” – готвят в пластмасови тигани и сервиват в пластмасови чинии, независимо, че това е възприето само за женска игра. Разрешава се на момчетата да обличат и пачки за балет..

Безполови кукли

Така наречените безполови кукли са в два цвята – бели и черни

“Само едно дете го отписаха родителите му от нашата детска градина”, споделя директорката.

Дори детските дрехи станаха “неутрални”

Скандинавските страни са едни от най-демократичните, но до къде ще стигне тази политика на джендъризъм?

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com