Детска градина “Приказка” в село в Донбас, Украйна, е била уцелена с два артилерийски снаряда в стената на общото помещение и в двора. Това се е случило при обстрела, за който стана ясно по-рано днес, съобщават специалните пратеници на БТВ, които предават от мястото на събитието.

По време на атаката в градината е имало около 20 деца и 18 души персонал. Трима от възрастните са ранени. Местните хора не смеят да изрекат откъде е дошла атаката. Границата с Русия е на 8 километра.

Украинските власти все пак твърдят, че атаката е дело на сепаратисти от Луганск и Донецк. Местните казват, че осем години живеят по този начин – на ръба на войната и под обстрел. „Бях да изхвърлям боклука зад ъгъла и чух свистене. Много се уплаших, беше ми като на сън, от страх хвърлих всичко. Беше страшно, децата плачеха, страшна гледка“, разказва пред bTV възпитателката Наталия.

Директорката казва, че всички са се уплашили, а трима от персонала, които са били най-близо, са откарани в болница. „Чухме свистящ звук и силен взрив. Децата закусваха, всички се изплашиха, но бързо ги евакуираме на безопасно място“, заяви директорката на градината Наталия Иванова.След стрелбата тази сутрин всички деца веднага са били евакуирани „Около 9 ч. противникът уцели наши позиции в станция Луганск. С два 122- милиметрови снаряда беше уцелена детската градина в града“, обясни Богдан от Въоръжените сили на Украйна.

Старши инспекторът Татяна Ливадина заяви, че по това време в детската градина е имало около 20 деца, като три лица са пострадали, но са на домашно лечение. От полицията казват, че следствените действия продължават.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com