Само за три години в детските градини у нас са похарчени почти 20 млн. лв. за чаши за ендократна употреба или по 5,8 млн. лв. годишно, показва проучване.

Според данни от изледването използването на пластмаса за пособия за еднократна употреба генерират хиляди тонове отпадъци.

Детските градини във Варна се отказаха от чашите за еднократна употреба. Те са заменени с метални, изработени от неръждаема стомана.

Иноксови чаши за многократна употреба


Иноксовите чаши и чинии са по-издръжливи, по-трудно се чупят и се поддават на висока температура. Детските заведения са се заредили с два комплекта, за да смогнат да стерилизират чашите на етапи.

Иноксът може непрекъснато да се дезинфекцира и обработва за разлика от пластмасата.

В детска градина “Петър Берон” и филиалът й “Жирафче” от три години са се отказали от еднократните пластмасови чаши. Спестените средства от закупуване на пластмасовите изделия са инвестирани в пречиствател на вода.

За да отбележат, че чашата е индивидуална, и за да се спази наредбата, всяка от тях има стикер или символ, който да обозначи коя чаша на кое дете е.

Европейската комисия в края на 2018 г. реши да забрани всички пластмасови изделия за еднократна употреба, тъй като около 70% от замърсяването на Световния океан е от пласмасови потреби.

Вижте как си прекарват децата в детските градини в Норвегия

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com