За какво трябва да внимавате при избора

Развитието на бебетата и децата в най-ранна възраст зависят от редица фактори, сред които несъмнено е и сънят. Имайки предвид, че новородените прекарват в сън почти цялото денонощие, трябва да подберем първия матрак на нашето съкровище със същото внимание, с което избираме дрехите и храната.

На какво да обърнем внимание при покупка на матрак за детето?

Всеки производител на матраци предлага в своята колекция и детски модели, предназначени за възраст между 0 и 5 години, когато детето активно расте и у него се формират начални умения и навици. Затова, детският матрак, на първо място, трябва да е малко по-твърд и да не позволява на детското тяло да заеме каква да е позиция, а даже напротив – да държи гръбначния стълб изправен, за да се избегнат изкривявания или схващания.

Освен това, дамаската на детските матраци винаги е антибактериална, често е смес от памук и полиестер, по рядко само от памук, но някои детски матраци са допълнително обработени с Алое Вера, сребърни нишки, които са със силно хигроскопично действие или с бамбук, подпомагащ влагоабсорбацията. Повечето производители на детски матраци добавят цип към калъфа, което е голямо улеснение за родителите, защото той може да бъде свален и поддържан дори в домашни условия.

Какви размери детски матраци се предлагат?

От изключителна важност е вашето дете да има достатъчно пространство, докато спи и нищо да не го ограничава. В тази връзка, за стандартни размери при детските матраци са се приели 60/120 см и 70/140 см, а някои фирми предлагат и размер 65/135 см. Дори и да имате нужда от различна големина детски матрак, избраният модел може да се изработи специално за вас с минимално оскъпяване и в най-кратки срокове.

Материали, използвани при изработка на детски матраци

Що се отнася до ядрото, при детските матраци се използват много от материалите, които ще откриете и при моделите за възрастни – полиуретан, латекс, кокосови влакна, покет пружини. Единственият материал, който не се препоръчва за най-малките е мемори пяната, защото тя се адаптира спрямо тялото и не оказва необходимата подкрепа на гръбначния стълб.

Детски матраци с полиуретанова пяна

Полиуретанът е плътен материал, който много добре поддържа лекото детско тяло в правилна позиция за сън, предпазвайки от изкривявания. Затова, е сред най-често използваните суровини в тези продукти. Освен това, полиуретановата пяна е със специфична отворено-клетъчна структура, която подпомага проветряването и не допуска поява на бактерии и влага.

Латексови детски матраци

Латексът е особено популярен материал в матрачната индустрия, поради отличните си характеристики. Той е еластичен и се препоръчва за деца над 1 г., когато започват да се въртят по време на сън, защото обира излишните вибрации и позволява по-свободни движения. Също така, латексовата пяна има естествени антиалергични свойства и висока степен на проветривост.

Латексови матраци с покет пружини

Покет системата е от по-рядко срещаните ядра за детски матраци, но може да се използва от деца над 5-6 години, когато тялото е развито до някаква степен, а навиците за правилна позиция за сън са придобити. Покет пружините осигуряват ортопедична опора на цялото тяло, но матраците, в чието ядро присъстват, са по-меки, затова не се препоръчват за по-малки деца. Детските матраци с покет пружини също позволят непрекъсната вентилация и не задържат вредители.

Детски матраци с кокосова вложка

Кокосовите влакна придават на детския матрак по-голяма твърдост, затова са отлична идея за добрия сън на всички мъници. При тези модели се откриват две страни с различна твърдост, тъй като кокосът винаги е само от едната страна, а не в цялото ядро. Не на последно място, кокосът е отличен влагоабсорбатор и има антибактериални свойства.

Какъвто и детски матрак да изберете, няма да сгрешите, защото в производството на всеки от тях се влага достатъчно внимание, с цел да се осигури вълшебен сън на всяко дете. В обобщение, детските матраци трябва да бъдат ортопедични, антибактериални и с хигроскопични свойства, а моделът и марката са изцяло по ваш избор, който може да направите и в онлайн магазин за матраци Mattro.

Свежи идеи как да обзаведеш стаята на момичето или на момчето

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com