Детските градини стартира нова рубрика, в която ще показва детските градини по света. В рубриката ще споделяме информация за иновативните образователни методи на педагозите, както и обикновеното ежедневие, за практиките в детските заведения в страните, както и впечатленията на родителите за тях. Очакваме вашите предложения за нова дестинация.

Българската и унгарската образователна система не се различават драстично, показват впечатления на българки, живеещи там.

Но характерната разлика е, че в Унгария места в детските градини има за всички и проблем с приема практически няма. Там децата, навършили 3 години, задължително ходят на детска градина, няма изискване за уседналост, а всеки, който легално живее в страната, веднага може да запише детето си.

Всяко дете от групата има свой символ и когато присъства в детската градина, госпожите го обръщат, така че да е видим, а когато отсъства е обърнат наобратно.

Жените в Унгария рядко решават да се върнат на работа преди навършване на три години на детето. Местата в общинските ясли са сравнително малко, но са предназначени най-вече за хората с по-ниски доходи, а отделно таксата за частна ясла е около една трета от минималната работна заплата в страната и почти всяко семейство може да си позволи да я плаща. Това разказа Стойна Вахдат, българка, която отскоро живее в Будапеща.

Нейните деца посещават градина за българското малцинство в Унгария. В групата са 15 деца, за които ежедневно се грижат четирима души, а когато излизат извън градината – петима.

В детските градини в Дания децата дялкат с ножове, родители протестират да се наеме повече персонал

Споделя, че проблемите у нас са я принудили да избере да живее зад граница и ако условията се подобрят, ще се върне.

Характерното за системата там е, че има много интернационални детски градини, заради мултикултурните жители предимно в Будапеща.

Planet Kids English Daycare & Kindergarten, Budapest, Hungary

Друга наша читателка ни разказа нейния личен опит с 4-годишното ѝ момченце, посещавало частна ясла и сега държавна детска градина. Всяко дете има осигурено място в детската градина я района, в който живее.

Още от рубриката: Детските градини в Испания работят до 21 часа вечерта, в Мадрид са безплатни

Най обикновено това е най-близката градина по адрес на детето. Ако в нея няма място, то се пази в следващата най-близка със свободни места, споделя Йорданка Фодор.

В държавната ясла може да си пуснеш детето, само ако родителите работят, иначе не е задължителна. Класиране за градините не се прави, в тях се записват веднага с лична карта и адресна карта на родителите. Места има за всички, включително и в Будапеща.

„Моето дете ходи в частна, защото си намерих работа последната годината, когато няма класирания за държавна ясла, а там местата са много ограничени. Яслата на детето струваше на месец 120 000 форинта, около 900 лв.

В държавната градина родителите заплащат само храната – около 40-50 лева на месец, ако не ходи родителите трябва да предупредят два дни преди това и не се таксува.

Budapest British International Academy

Оборудването и мебелировката са еднакви, като в детските градини в София, разликата е най-вече по отношение на сигурността. Има камери навън, пред входа на градините, вратите са с чип, има жива охрана в двора на градината и преди да се влезе в самата сграда, отново има работеща камера.

В детските градини в Дания децата дялкат с ножове, родители протестират да се наеме повече персонал

Там нямат изисквания да не се дават храни, внесени отвън за рожденни дни на децата.
Plum Pudding Óvoda / Kindergarten

Децата се поемат и предават на родителите само от госпожите. Оградите на детските градини са много стабилни, около метър и половина – два високи.

В групите са около 15 деца средно, като законът позволява до 25. Таксата е около 10-12 000 форинта на месец, около 60 лв. Частните градини са около 100 000 форинта на месец. Те се търсят като услуга само заради предлагания английски или немски език за децата като обучение, иначе няма разлика с качеството между частни и държавни.

Децата в Швейцария масово тръгват на детска градина на пет години, всеки ден излизат на двора, дори при буря

Всъщност при минимална заплата от около 150 000 форинта нетно за страната, и около 330-340 000 форинта нетно средна (около 2000 лв.), това не се счита за луксозна услуга. Повечето местни политици и бизнесмени са изпратили децата си в държавни градини, тъй като не желаят ранно чуждоезиково обучение. Сред тях е разпространено схващането за доминация на унгарския език и предпочитат да въздържат децата от ранен досег с чужди култури.

Частните градини са модерни като избор най-вече сред младите будапещенски високоплатени професионалисти, които пък предпочитат децата им от рано да се срещнат със западната култура.

В детските градини в Германия децата имат зеленчукова градина, за която да се грижат, не учат стихчета, които да рецитират на тържества

„Моите деца са в българската двуезична малцинствена градина, където за около 15 деца група ежедневно се грижат 1 възпитателка плюс директорката, както и 2 дами, които се занимават с кухнята, приготвят стаите и т.н. Ежедневно с тях са 4 възрастни поне. Учат унгарски и български език, като градината работи от 7.30 до 17.00 часа.

Имат богата културна програма, всеки месец по 1 или 2 пъти водят децата на театър, опера, зоопарк. В групата малки и големи са заедно, защото така се смята, че децата се учат по-добре и добиват опит едно от друго. На училище тръгват от 6 години, ако са ги навършили към 31 март в годината, в която подлежат на записване в училище от 1 септември, т.е. тръгват на 6 години и половина поне“.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com