детските кренвирши

Откровено за “детските” кренвирши

Много майки отричат кренвиршите и не дават на детето им да препари до тях. Но помните ли когато имаше детски кренвирши, детска лютеница и още няколко продукта с етикети “за деца”. какво се случи с тях ли? Рубриката на БТВ “Чети етикета” показа как производители на лютеница, кетчуп, майонеза, луканка и кренвирши получиха до 10 000 лева глоба и изтегляне от пазара, заради това, че продуктите им са обявени за детски.

Производителите на продуктите твърдят, че са направили по-добър продукт, но в същото време стандарт за детските хранителни продукти няма. Парадоксът е, че шарените опаковки и по-ниска концентрация на някои вредни съставки се оказват “заблуждаваща търговска практика”.

Мотивът на КЗП е, че: „Заблуждаваща информация за специфични предимства и характеристики на предлагани за продажба продукти – текста и изображението върху етикета внушават, че продуктът е детски или предназначен за деца”.

И следват мерки срещу 7 фирми, произвеждащи 11 продукта.

Как се правят кренвиршите?

Потребителите са разделени в мненията си дали има смисъл от т.нар „детски” кренвирши и дали има разлика във вкуса и качеството. Производителите твърдят, че продуктът е съобразен с наредбите за хранене в ясли и училища и има до 12,5% мазнини и до 1,5% сол при 19% и 2% в класическата рецепта. Оказва се, че детските кренвирши се произвеждат от свинско месо, т.нар обрезка, при оформянето на свинския бут. “Това не е отпадъчен продукт, а месо, което има определени мазнини в себе си. И това се води месо с между 10 и 20% съдържание на мазнини”, разказва технологът Иванка Йорданова прeд БТВ. Тя твърди, че няма нужда от оцветители – подправките вършели работата си достатъчно добре.

Храненето в училищата – полезно или вредно?

Следват грубо смилане, отстраняване на ципи, жили и други от месото, за да се стигне до фина обработка и овкусяване, в което се ползва обикновена сол. Детските кренвирши са с по-малък срок на годност до 20 дни, заради отсъствието на консерванти.

Но след година и половина на пазара, продуктът е спрян заради санкцията от КЗП.