За отношенията между родител и дете по Коледа

Най-запомнящата ми Коледа бе на 4-годишна възраст. Тогава си спомням един мразовит декември, няколко дни преди 25-ти, майка ми ме заведе на разходка из центъра в града и ми каза: “Избери си подарък за Коледа”.

Аз й отговорих “Как така да си избера? Писала съм на Дядо Коледа писмо. Той трябва да ми донесе подаръка вкъщи!

Майка ми се усмихна и каза” Аз съм Дядо ти Коледа всяка година, не искам вече да вярваш в измислици”.

Бях съкрушена. Разревах се. После ми купи барби и ми мина. Но споменът седи като забит с пирон в главата ми цели 20 години. Как така няма Дядо Коледа!? 

Ами този старец, който живее в Лапландия измислен ли е? Ами стотиците филми за него и рекламни кампании с него, нима всичко е с цел добър маркетинг?

Родителите са длъжни в един момент да обяснят каква е реалността на своите деца и къде тя граничи с фикцията. Но нима едва на 4 години това дете мoже да асимилира, че родителите са го лъгали за белобрадия старец с години и изведнъж решават да му кажат “Аз съм Дядо Коледа”?

Всеки родител има свой подход и точен момент да сподели тази истина с детето си. Но много книги дори отричат легендата за Дядо Коледа и смятат, че тази фикция не е здравословна за децата.

Разкриването на истината може да им нанесе травма, както на мен. И това ще доведе до липсата на доверие между децата и родителите

А тезата, че Дядо Коледа раздава подаръци само на добрите деца е твърде манипулативна и се използва с цел те да са послушни и да не правят бели.

Да изграждаш позитивна връзка с детето си от малко

Няма възраст, в която да се каже, че е здравословно да разбиеш мечтите на едно дете, но всичко зависи и от детето и от родителите му и от връзката им помежду им. Все пак е доказано, че е имало човек на име Санта Клаус, който е раздавал подаръци, а дали влиза през комините, ми да ви кажа не знам, не съм го виждала лично 🙂

Според множество проучвания да вярваш в Дядо Коледа се развнява на това да вярваш в магии. А дали това е здравословно за вашите деца, преценете вие.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com