Има ли такова нещо като перфектна играчка? Ако е така, дървените играчки може би най-много се доближават до тази категория. Мария Монтесори ги нарича „истински“ играчки, направени от естествени материали като дърво, защото те са здрави, безопасни и вдъхновяващи за децата. Те също са красиви и издръжливи. Все пак някои от най-ранно откритите играчки са направени от дърво.

Една проста, красиво изработена дървена играчка може да привлече интереса на детето, без да го завладява, и да вдъхнови въображението му, без да го насочва. toysforhealth.com представя 8 причини да изберете детски дървени играчки пред всички останали на пазара.

Те помагат на децата да се съсредоточат

Изследванията показват, че средите за игра и учене, включващи естествени елементи като дърво, помагат на децата да се концентрират, фокусират и дори да се успокоят повече от други видове пространства. По-конкретно, действителното докосване на дървото физически –  успокоява децата, което означава, че играта с дървени играчки може да има неврологично въздействие върху мозъка на детето.

Повече употреби = по-малко играчки

По-малкото обикновено е повече, когато става дума за играчки за бебета и малки деца, които могат да бъдат претоварени от твърде много избори. Минималистичните пространства на Монтесори и Валдорф в домовете и класните стаи показват тази философия в действие, те обикновено разполагат с по-тесен избор от гъвкави дървени играчки.

Децата естествено създават по-тесни връзки с играчките и се заиграват по-дълбоко, когато имат по-малко избор. Отвореният характер на дървените играчки позволява на децата да създават свои собствени начини на игра и да прекарват повече време с една играчка.

Те насърчават творческата игра и учат на причина и следствие

Пазарът на играчки е наситен с мигащи светлини, ярки цветове, екрани и силни шумове. Функции като тези предлагат незабавно удовлетворение за малките деца, но също така са склонни да затварят възможностите за решаване на проблеми и игра с въображение.

Тъй като дървените играчки обикновено са по-прости, те също поддържат когнитивните етапи по начини, по които останалите просто не могат. На около 9 месечна възраст, например, бебетата започват по-ясно да разбират причината и следствието: удрянето на блокче на земята създава шум, изпускането му го кара да изчезне от поглед. Наличието на дървени играчки Монтесори, като комплект блокове или обикновен дървен пъзел, помагат на децата да разберат тази концепция: „когато правя нещо, в резултат на това се случва нещо друго“.

Дървените играчки също предлагат красиво „празно платно“, което детето да изследва със собствено темпо и според собствените си условия. Допълнителните звънци и свирки, които имат другите играчки са склонни да ограничават и насочват начина, по който децата играят с тях.

Те са тихо въведение в реалния свят

Играчките, в много отношения, са въведение към това как работи физическият свят: те са сред първите предмети, които децата докосват и с които играят. Обикновените дървени играчки преподават тихи, спокойни уроци по физика, причина и следствие, креативност, решаване на проблеми и много други основни теми.

Да, решителното бебе или малко дете може да издава шум от всичко, но дървените играчки обикновено са по-тихи, поддържат по-спокойна среда за игра без шум.

Те вдъхновяват

Дървените играчки са идеални за създаване на нови светове от нулата. Блокчетата и напоследък известните 3д пъзели от дърво могат да бъдат превърнати във всичко, което детето иска да бъдат, и могат да следват развитието на детето от обикновена символична игра до сложна въображаема игра. Практиците по Монтесори твърдят, че простите, естествени материали често водят до по-значима и по-продължителна ангажираност.

Независимо дали децата строят град, приближават дървена кола или правят железопътна линия, която се простира от стая в стая, те могат да използват собственото си въображение, за да строят, измислят и създават.

Те запознават децата с математиката и физиката

Дървените блокове изискват сръчност, координация между ръцете и очите и тонове фина моторика за подреждане и балансиране. Тъй като няма магнити или свързващи системи, които да държат блоковете заключени заедно, децата трябва да се съсредоточат върху координирането на ръцете и очите си, за да изградят и балансират различните елементи.

Те са дълготрайни

Има причина дървените играчки да са най-подаряваните, предавани и наследявани. Те не са неразрушими, но са издръжливи – стига да се грижите за тях. Те също така са изключително безопасни. Дървото е сред най-безопасните материали, които природата предоставя за бебетата и децата.

Те са красиви

Независимо дали са боядисани, оцветени или оставени естествени, дървените играчки, мебели, изкуство и други предмети обикновено са визуално привлекателни. Философията на Монтесори отдава голямо значение на физическата красота: изчистени линии, привлекателни (но не прекалено ярки) цветове и прецизен ред, всички те насърчават спокойна учебна среда. Дървените играчки са естествено подходящи за тези пространства, тъй като често могат да се подреждат една върху друга, лесни за почистване и привлекателни за показване.

Дървените играчки са изключително интересни и полезни както за детето, така и за неговите родители. Интересните и актуални в момента дървени пъзели за възрастни позволяват на онези, които водят забързан начин на живот да се отпуснат и да релаксират.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com