Какво се случва с таксите за частните детски градини попитаха родителите, тъй като в периода на извънредно положение те са затворени, но таксите все още не са отменени.

Много родители са заплатили таксите за частните заведения за април в пълен размер още на 1-ви, тъй като тогава не бе ясно, че мерките ще се удължат до 13-ти май и децата ще си останат още един месец вкъщи.

Малка част от градините са решили да намалят таксите с 25 или 50%, за да могат да задържат персонала си по време на кризата. Но други детски заведения заплашват родителите, че ако не заплатят част от сумата за април, през май децата им няма къде да се върнат, тъй като няма да пазят мястото им.

И така вариантите са два – или да отпаднат напълно таксите за частните детски градини в София, което ще постави директорите им пред тежки решения – да съкратят персонала и да фалират, тъй като ако това продължи и след май, те няма да имат никакви активи.

Или да събират такси в непълен размер, които да използват за покриване на разходите по наем, охрана и заплати. Както и заплатените суми за такси да се използват за погасяване на таксите за бъдещ период.

Според МОН затворените частни детски градини не трябва да събират такси, тъй като не предоставят услуга в периода на извънредно положение.

В случаите, в които потребителите не могат да използват услуга, за която са заплатили, би следвало да могат да се възползват от правото си да им бъде възстановена заплатената авансово сума.

Докато държавните детски градини имат планиран бюджет и могат да си позволят да не събират такси за периода на извънредно положение, частните имат спестявания, в пъти по-малки от тези на държавните.

И докато мислим, че няма как един работещ бизнес да фалира за два месеца, в един момент ще се окажем без голям избор къде да пратим детето ни.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com