Елис е творец и като такъв се занимава с различни дейности. Като специалист открива корена на проблема. Като психолог обича да помага на хората. Като човек, който обича да учи и да се развива, е минала през веганство, вегетарианство и суровоядатво. Като автор предлага различна гледна точка и дълбока терапевтипна работа. В следващите редове ще разберем защо диетите не работят и защо не можем да устоим на изкушенията.

Защо не правим винаги това, което искаме да направим? Защо например не хапнем торта за закуска? Никой няма да ни накаже за това. Може би по-правилният въпрос е какво да направим, за да не ядем торта за закуска? Как да се въздържаме да хапнем торта и да я заменим със здравословна закуска?

Отговорът е емоционална регулация. Това е жизнено важно умение, което често правим, без да мислим много.

Саморегулацията е способността да управляваш емоциите си по здравословен и ползотворен начин. Саморегулацията е способността да устоиш на импулсивно поведение, което може да влоши положението и да можеш да се развеселиш или да трансформираш емоцията от висока към базисна. Саморегулацията е способността да действаш за твой дългосрочен интерес, съобразно твоите ценности. Това ни позволява да чувстваме по един начин и да действаме по друг.

Представи си двама души силно мотивирани да отслабнат. И двамата внимават какви храни консумират. И двамата тренират.

Един от тях владее умението за саморегулация и вярва, че може да отслабне, ако положи усилия. Другият има слаба саморегулация и усеща, че няма да издържи до края.

Как мислиш кой ще устои на изкушението? На едно голямо парче шоколадова торта с лешници? Кой от тях ще спортува редовно?

Със сигурност човекът със силна саморегулация ще е по-успешен и последователен в стъпките към своята цел. Дори и двамата да имат еднакво силна мотивация и воля, вторият не би издържал до края на програмата. Дори да издържи това няма да му даде трайните резултати, които иска.

В книгата си Решението за Естествено красиво тяло пиша за лесния начин за постигане на доживотни резултати. Емоционалната регулация е една от ключовите причини, поради която милиони хора се провалят при борбата с килограмите. Ето защо тя е в основата на един по-добър и по-здравословен начин на живот.

Два начина да подобрим своята емоционална регулация:

Дишане – научи се да дишаш бавно и дълбоко. По този начин мозъкът ще се обогати с повече кислород, което ще ти помогне да вземеш правилното решение

Внимание – упражнявай своето внимание. Да обръщаме внимание на мислите си, на чувствата си, на храната си. Това ни помага да осъзнаем точно какво искаме да променим. Често зад целта отслабване се крият други желания отговарящи на нашата дълбока ценностна система.

За да разбереш повече за емоционалната регулация последвай Елис тук – https://www.facebook.com/Elis-Dzhelilowa-895394310495590/


Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com