Наталия Тодорова има над 10 години опит във финансовата индустрия, като в момента е директор връзки с клиенти и член на Борда на една от най-големите компании за управление на инвестиции и спестявания у нас – Експат Асет Мениджмънт. Автор е на образователния комплект „Финансова грамотност за деца” на издателство Carrot, редактор е на книги с икономическа насоченост. Наталия Тодорова води лекции и обучения на тема финансова грамотност за деца и споделя съвети и занимания в тази насока в профила на The Little Chief и в блога си тук.

„Финансова грамотност“ наистина звучи сложно и трудно. Всеки ден всеки от нас взима решения в тази област, без дори да го осъзнава. Децата ни, волно или не, са свидетели или преки участници в нашите избори, учат от примера, който им даваме, от резултатите от нашите действия, които виждат в семейството.

С въпросите, които представям в блога, и с идеите за игри и занимания всъщност се стремя да „приземя“ темата, да я покажа в нейната многопластовост и различни проявления според възрастта и възможностите за възприятие на детето.

Да се спрем на най-малките. Как се преподава финансова грамотност на дете, което дори не може да чете?

Предучилищната възраст е времето за поставяне на основите на добрите финансови навици. За това не са необходими учебници, нито боравене със сложна терминология.

3-6 години е времето, в което децата могат да се запознаят с парите като платежно средство. В тази възраст, че и преди това, те участват с нас в пазаруването, наблюдавали са ни многократно как плащаме, как теглим от банкомат, виждат на кого и за какво даваме пари. Още на 2 години детето ясно разбира, че парите са средство за размяна, срещу което получаваме стойност. Не разбира обаче защо, откъде идват, кой ги дава, не разбира границите и правилата – и тук идва нашата роля.

Запознаването с паричните знаци е сред първите уроци, които най-малките са готови да приемат. В предучилищна възраст магазинът е основна класна стая, тъй като първата среща на децата с парите е именно през разходите, през потреблението.

Случвало ли ви се е детето ви да се тръшка в магазина за играчка или лакомство? Казвате си, край, повече няма да си го причинявам – никакво пазаруване заедно. Предлагам друга алтернатива – подготвеното пазаруване, което може да превърне нашия тодлър в чудесен помощник в планирането на семейния бюджет.

Това означава детето да бъде ангажирано в организацията на пазаруването, в изработването на списъците с необходими и не толкова задължителни продукти, в обсъждането и оценката на алтернативите в магазина – защо избираме едно или друго нещо, на какво обръщаме внимание. Полезно е да говорим с детето и да му покажем как възрастните взимат финансови решения,какви въпроси си задаваме, сравнявайки алтернативи не само в рамките на една или друга покупка, но цялостно за парите ни.

Тук крайната ни цел не е детето да се ориентира добре в промоционалните етикети или да може да си направи сметка коя разфасовка ще му е по-изгодна. Да, умното пазаруване също е полезно умение. Но по-сериозната цел тук е стъпка по стъпка да подготвим детето в това да се ориентира как да оценява различни алтернативи, независимо в каква област, да знае как да направи информиран избор – било то за разход или инвестиция.

Един от важните уроци в тази възраст, отново свързан с потребителските ни навици, е и за разграничаването на нужди и желания и осмислянето на концепцията за отложеното задоволяване на желания, за приоритизирането на разходите. Имам ли нужда от това? Има ли по-добър начин да похарча парите си? Има ли нещо по-ценно, за което предпочитам да ги запазя?

Можем ли да научим децата да спестяват, обикновено те са ориентирани към харченето?

Вероятно всяко дете има касичка. Чрез нея често се случва първият непосредствен контакт на детето с истински пари. Касичката може да бъде развита и използвана като прекрасен инструмент за обучение по полагане на цели и първи урок по спестяване. Умението да поставяме ясни цели и план за постигането им е изключително ценно във всички аспекти на живота ни, не само за личните финанси.

Първо е обсъждането на целите. За какво спестяваме, какво искаме. Това преминава през разговора реалистични и постижими ли са тези цели спрямо възрастта на детето, ще имаме ли търпението и дисциплината да ги гони. Колкото по-малко е детето, толкова по-кратки и лесно изпълними трябва да са целите, за да не губи фокус и мотивация – а апетитът идва с яденето.

После следва планът. Отново с помощта на възрастния детето да очертае за колко време ще може да постигне своята цел, от какво ще спестява, може ли да включи допълнителни източници на средства и пр.

Идва ред на изпълнението. Тук е много важно детето заедно с възрастния да следи периодично своя прогрес, да вижда колко добре се движи спрямо плана си – това мотивира. А родителят може допълнително може да поощрява дисциплината и упоритостта с бонуси към касичката.

Накрая е резултатът, който е удовлетворяващ за детето, не само защото си е купило мечтаната вещ, но и заради гордостта от личния успех.

В много семейства парите са мръсна тема и родителите се притесняват да говорят за това с децата си, за да ги предпазят. Какъв е твоят съвет?

Темата за парите всъщност изобщо не е за пари. Те са просто средство, преносител на стойност, който кой знае дали изобщо ще съществува в настоящия си класически вид за следващото поколение.

Действително в много семейства за пари не се говори пред децата. Те са напълно изключени от обсъждането на семейния бюджет, на приходите и разходите, на инвестициите. Това според мен са пропуснати ценни уроци за стойността.

Ако родителите на разбират тази тема, как да я предадат на детето си?

Да, на първо място трябва да повишим и собствената си финансова култура и разбиране за парите.

В последната година по-интензивно работя по темата за финансовата грамотност на децата. Проведох поредица от обучения на тази тема, адаптирани за различните възрасти. Но, знаете ли, моите презентации за финансовата грамотност на децата не са насочени към деца – представям тази тема на родители и учители.

Именно защото децата учат най-вече чрез наблюдение, чрез практичен опит, от личния пример на възрастните.

Ти си автор на образователния комплект „Финансова грамотност“ . За кого е предназначен този ресурс?

https://carrot-bg.com/product/finansova-gramotnost/

Картите, които създадохме заедно с издателство Carrot, са насочени най-вече към ученици от основния етап на образование. Комплектът представлява кутия с 60 карти, които обясняват на достъпен език основни финансови термини, процеси и явления.

Разделени са в 4 тематични области – пари, бюджет, банки, инвестиции.

Започваме с произхода на парите и видовете пари по света, защо парите менят своята стойност и какво е инфлация, как да разпознаем фалшивите пари, стигаме и до криптовалути. Разглеждаме елементите на семейния бюджет и неговото разумно управление, обясняваме какво е авариен фонд и защо е важно семейството да има спестявания за специални нужди, какво означава човек или компания да фалира. Говорим за заплата, данъци, осигуровки, пенсии… Представяме основните услуги и продукти, които банките предлагат. Стигаме и до темата за инвестиции, като специално внимание тук обръщаме на някои от най-популярните финансови активи.

В допълнение в кутията има и комплект задачи с различно ниво на трудност, които имат за цел да помогнат на родителите в подхода към темата, да ги насочат за възможностите за семейни дискусии.

Ако детето няма вътрешен интерес към темата за парите, как можем да го увлечем?

Нерядко родители ми споделят, че детето им не проявява интерес към детски книги с финансова насоченост и затова отлагат темата или директно приемат, че няма да се ангажират с това.

Моят съвет е към въпросите за парите да подхождаме като към всеки друг житейски урок, който искаме да предадем на детето си – с игрови подход при най-малките, с личен пример и ангажиране в реалните дела на семейството при по-големите. Тогава книгите за лични финанси идват като добър помощник и справочник по пътя.

Наскоро създадох ново пространство във Фейсбук и в Инстаграм – The Little Chief, където споделям съвети за деца и възрастни по темата финансова грамотност, както и идеи за занимания, игри и задачи за различни възрасти – започвайки от най-малките, децата в детските градини и предучилищна възраст.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com