Ежедневно измиваме главичката, крачетата, ръчичките на бебето, но много често се пропуска хигиената на първите зъбки и устата на детето.

Ето какво ни съветва д-р Пламена Гьоревска, лекар по дентална медицина

Хигиената на устата се започва още в първите седмици след раждането, много преди да се появят първите зъбчета. Измиването става посредством стерилна марля, здраво увита около показалеца на родителя. Марлята може да бъде напоена с преварена вода или разредена кислородна вода. Нежно, без натиск, се обтриват бузите, езика и венците на бебето. 

По този начин се почистват остатъците от мляко и бактерии в устната кухина и се създават първите хигиенни навици у бебето. Добре е да се практикува два пъти на ден – вечер след последното хранене и сутрин след първото такова.

Появата на първото зъбче става около 6-10 месец. С него се променя и хигиенният режим. В този период е добре да се използва малка силиконова четка тип напръстник.

Поставя се на показалеца на родителя и отново без натиск се почистват първите зъбчета, езика, бузите и венците. Първоначално това става без паста за зъби, защото бебето няма рефлекс на изплюване.

Кога да включим паста за зъби?

В по-късните етапи може да се включи и паста за зъби, но съобразена с възрастта на детето.

Количеството паста върху четката трябва да бъде колкото оризово зърно. Дори да не успеете да изплакнете устата на бебето с вода или да го накарате да изплюе, не е проблем, ако пастата е съобразена с неговата възраст и без съдържание на флуор.

Спорт за деца – как да изберете точния за вашето дете

Детска четка за зъби може да се използва около 10-11-месечна възраст. Тогава детето може да държи стабилно четката. Почистването става с помощта на родител до 7–8 годишна възраст, когато детето подобрява фината си моторика, така че миенето да е ефективен процес.

Много е важно да подбирате добре четките за зъби на малчуганите. Колкото по-малко е то, толкова по-малка трябва да е главата на четката, за да достига всяко кътче, без да наранява устната кухина.

Смяната на четката да бъде веднъж на два месеца, а при прекарано вирусно заболяване, засягащо гърлото или горните дихателни пътища, се препоръчва отново да бъде заменена.

Ако искате да получите повече съвети не само за хигиената на детските зъби, но и за цялостното развитие на вашето дете от педиатри, включително етапа на захранването, може да свалите безплатно приложението Беборан.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com