площадки от боклук

Останките от конфети, пиратки, фасове и други човешки отпадъци са средата, в която нашите деца играят. Знам, че не вие сте родителят, който ще остави детето си да се рови в отпадъците. Но знам още, че не сте и родителят, който иска да ограничи естествения детски порив към игра.

Затова днес ми се пише за площадките, които творчески внедряват градския безпорядък в игровия терен.

В англоезичната литература съществува терминът junk playgrounds, който пък е превод от датското skrammellegepladsen. За да зазвучи и на български, бихме превели израза буквално като площадки за игра от отпадъци.

Сигурно вече ви изправих косите, но нека поясня, че тези пространства за игра са подразделение на т.нар. adventure playgrounds – с други думи, приключенски площадки или терени, където децата могат да се отдадат на свободна игра без специално изградени за целта съоръжения от типа на люлки, пързалки и стени за катерене

Става въпрос за игра с подръчни предмети – от пръчка през автомобилна гума до бъркалка за кафе. Игра с кюфтета от кал, търкалящи се гайки и знамена от парцали. Играта, в която злощастните ни боклуци изглеждат като диаманти, защото мозъците на децата работят, а ръцете им творят.

Едно междублоково пространство, което може да изпълни функцията на площадката
Снимка: Авторът

Приключенското в приключенските площадки идва от техния характерен терен, а впоследствие и от самите игри – плод на развихрената детска фантазия. След първоначалнта си поява adventure playgrounds се развиват и постепенно включват разнообразни материали, структури и терени.

Още от появата си обаче тези характерни места за игра включват един възрастен (playworker), който следи за безопасността по време на игра и помага в определени ситуации. С изключение на тези моменти обаче, той не се намесва в игрите.

Skrammellegepladsen

Skrammellegepladsen са обособени като отделно пространство за игра в Дания по идея на ландшафтния архитект Карл Теодор Сьоренсен (Carl Theodor Sørensen) в началото на 40-те години на миналия век. Време, когато страната е под немска окупация, столицата Копенхаген е в разруха и градският пейзаж е обезобразен.

Сьоренсен иска да компенсира децата на Копенхаген за унищожените игрови пространства и проектира площадка с пясъчник, дига, храсти и дървета в столичния квартал Емдруп (Emdrup). За изпълнението му помагат Йонас Бертелсен (Jonas/John Bertelsen) – участник в съпротивата срещу окупационния режим и Работническата асоциация на жилищните кооперации (Workers’ Cooperative Housing Association).

Бертелсен става и първият местен отговорник за безопасността на играещите деца. Последните използват в играта си всякакви подръчни материали – затова и площадката в Емдруп се увенчава със своето “отпадъчно” наименование.

Боклук+деца=игра
Снимка: Авторът

Ето, че събрах късчетата от пъзела. Боклук, деца, игра, градска среда и някой, на когото му пука.

Не, не ви насърчавам да си изхвърляте опаковката от вафла на детската площадка! Оставам на разположение!

Използвана литература: The Junk Playground of New York City, The junk playground – Denmark’s eco-contribution to outdoor school education, Carl Theodor Sørensen Emdrup Junk Playground, John (Jonus) Bertelsen

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com