игра в парка, детска игра

Игра в парка

Игра в парка – защо е важно да извеждате детето всеки ден да играе навън. Развитие, обучение, изразходване на енергия, това са част от активните дейности, които детето упражнява, играейки навън.

Като малки всички играехме навън пред къщата на улицата, в двора, по поляните или горите. Сега децата се гледат доста по-предпазливо и на по-затворени  места, което изисква по-чести игри навън. Не само чистият въздух и природата, но и по-голямото пространство за игра е полезно за физическото развитие на децата.

Каляването на детето също е важен процес за малчуганите, който помага да се изгради имунната система на организма. Закалителните режими се прилагат и на новородени и на по-големи деца, като се извеждат на чести разходки навън.

Рисковата игра, която изисква да се взимат комплексни решения, развиват мисленето и креативността на детето. Много важен фактор за развитието на комуникационните способности на детето е играта с други малчугани.

По време на всяка една разходка на детето навън, то развива дадени умения, учи нови и се сприятелява с деца.

Времето, прекарано в парка, намалява шансовете детето да получи късогледство. А играта на слънце доставя добри нива на витамин D.

Малки бебета

Ако живеете в къща и имате собствен двор, може много по-често да извеждате детето да си играе, а и ще сте по-спокойни. При бебетата трябва да сте много внимателни с играта навън. Съобразявайте се с мястото, където извеждате детето.

Вижте как да изберете подходящите играчки според възрастта

Не е препоръчително да слагате малчугана върху одеало на поляната, в който и да е парк. Нямате гаранция за бълхи, кърлежи или други бубулечки. Проблемът на обществените паркове е също и безнадзорното разхождане на кучета. Затова може да разхождате малките деца в колички или проходилки. Препоръчително е лятото да извеждате детето поне 1 път през деня. 

Проходили деца

Когато децата ви са проходили, можете да играете на различни игри с тях. В парка имате възможност да играете с топка, с колело, с играчки за бутане или теглене или игра в пясъчника. Хубаво е да носите със себе си поне две играчки, тъй като децата винаги искат играчката на другото дете. И ще трябва да регирате, като предоставите избор на детето ви. Игрите по пързалките и люлките изискват постоянно вашето внимание. Като често се случват инциденти, затова не пускайте детето ви при по-големи деца на площадката. Проходилите деца имат нужда от по-интензивно и активно движение за развитие на координацията си. Затова излизайте по 2 пъти на ден, но за по-дълго време. 

Играта навън намалява стреса и стимулира изразходването на енергия, което предразполага за по-добър сън и време за почивка. По-големите деца в училищна възраст трябва да прекарват 1/3 от деня навън. Не се притеснявайте от лошото време навън, а просто измислете интересен начин за игра навън.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com