инцидент в аквапарк

Две деца са в болница

Инцидент в аквапарк у нас – две момичета чужденки са пострадали по време на спускане в аквапаркове у нас. Вчера 9-годишно русначе е изпаднало в хеморагичен шок и се е наложило да му бъде преливана кръв след травма, получена при падане от пързалката. Детето е в стабилно състояние, но още е в бургаската болница.

Това е втори подобен случай в рамките само на няколко седмици. Друго момиченце от Украйна, е претърпяло сходен инцидент и също е било прието по спешност, но вече е в стабилно състояние. И двете имат травми на влагалището, съобщават лекари.

Вижте за какво трябва да внимавате в аквапарковете

Припомняме и трагичният инцидент, който се случи с дъщерята на българи, които са били на почивка в Турция. Детето се е спускало по пързалката, докато веднага след него се е спуснало и друго дете, което го е ритнало в стомаха. Момиченцето почина, докато бъде транспортирана в друга болница в южната ни съседка. Тогава родителите са се обърнали за отговорност към собствениците на хотела с атракциона, но все още решение няма.

Собствениците на водни пързалки у нас са задължени да осигурят поне един спасител, който да
контролира спусканията, а малолетните до 14 години и непълнолетните до 18 години задължително да бъдат придружавани от възрастен – родител, роднина, попечител, който да полага грижа за тях.

Децата с ръст под 1.30 см не могат да се пускат по всички водни пързалки, за по-високите това е разрешено. Правилата са съобразени и с дълбочината на басейните.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com