Момо е сензация, която намери своя отзвук в българските медии, но с около половин година по-късно от световната му поява. Но какво знаем и не знаем за Момо?

Според родителите той изскачал в детския канал в Youtube, както и в приложението Whatsapp. Дори Ким Кардашиян, която е майка на четири деца, предупреди в своя Insatagram профил за Момо и предизвикателствата му, които карат децата да се самоубиват.

Момо е японска статуя, наречена „Майка птица”

През 2016 г. в галерия “Ванила” в Токио японска компания за специални ефекти Link factory показала статуя, наречена „Майка птица”. Създателят, обаче, не е ясен, но фирмата застава зад статуята със своето име. Поводът за създаването й също не е ясен, а това оставя много въпросителни зад себе си дали хакерите произволно са взели снимка на статуята или има по-голям заговор зад тази статуя.

Може да се свърже с няколко самоубийства

Koлкото и нереално да ви се струва Момо може да се свърже с няколко реални самоубийства на тинейджъри, според известни чуждестранни медии, но няма достатъчно данни за тях.

Едно от тях е случаят на 12-годишно момиче от Аржентина, което се обесило в задния двор на къщата си и записала видео, което после да се разпространи от нейн познат. Полицайте открили чат с момче на 18 години, което е имало намерение да качи клипа й в чат, който е свързан с предизвикателствата на Момо.

В Белгия и Франция има потвърдени разследвания за самоубийства на тинейджъри, свързани с играта. Разследванията, обаче, не дават голям резултат в откриването на Момо.


Youtube отрича да са виждали Момо в клипове на платформата

“Искаме да изясним въпроса по отношение на предизвикателството Momo: Не сме виждали видеоклипове, популяризиращи Momo Challenge в YouTube. Видеоклиповете, които насърчават вредни и опасни предизвикателства, са против нашата политика”, пишат в свое официално становище. Но много майки сигнилизират, че той вече се показва и в Европа.

Целта е кражба на информация

Реалната цел на хората, управляващи Момо, всъщност не е самоубийството на деца, колкото и страшно да ви звучи това. Хакерите реално крадат информация от личните ни профили в приложенията, в които се появява.

Но въпросът “Кои са тези хора и защо го правят?” остава на дневен ред

BBC твърди, че е измама

Докато в България никой не си измисля Момо с цел да прикрие друга световна конспирация. В света той се счита за реална заплаха и трябва отговорно да го приемете, като повод да контролирате по-добре мобилното устройство на детето си.

Но BBC излезе със свой материал, че е фейк. Youtube отричат Момо да се е появявал, но вече има сигнали от майки в Лондон, които са го виждали в рекламите по време на детска анимация “Peppa pig” в Youtube Kids. Добрата новина е, че той горови английски, въпреки че е доста “популярен” в испано-говорящите страни.

Това ни връща няколко години назад към руската игра “Син кит”

Ние в България все още не сме го срещали, но е факт, че големи медии, като BBC отразяват проблема с двойствено мнение – с факти, че го има, но не достатъчно, че да се изплашим.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com