Вашето дете е готово да направи първите си систъпки, а за лятото ви трябват удобни детски сандали за момче или момиче? Кога да изберете първите обувки и как да изберете подходящите според възрастта? Нужни ли са обувки за новороденото, какви материи и подметки трябва да се избират за детето? Ще ви отговорим в статията.

При избора на първите обувки за вашето дете е важно освен качествените материали и удобство, да изберете и правилния размер. Това е изключително важно при първите наченки на прохождане и не само. Не искате обувките да му стискат нали? Обаче да изберете правилния размер детски обувки може да се окаже не толкова лесна задача, колкото например, да купите дрехи на малчугана. 

Как да изберем правилния размер обувки?

Обувките трябва да пасват на детето, но е нужно да има място да се пъхне кутре в края на обувката, а на ширина палец. Това важи и при избора на детски сандали за момче или момиче.

Избирайте обувки с цип или с лепки, за да е лесно закопчаването. В никакъв случай не купувайте обувки втора употреба, тъй като всяко дете деформира обувките по крака си и това може да окаже негативно влияние върху развитието на крачето. 

Новородено и обувки?

Малкото бебе има нужда първоначално от терлички, чорапки или много меки обувчици, но със стабилна подметка (пантофи). Материята трябва да е мека и естествена (памук или естествена кожа).

Такъв тип обувки биха помогнали на малчугана да е по-мобилен и стабилен, а в същото време с удобни обувки. Хубаво е стъпалата да са топли, но не е хубаво да се запотяват. Обувките за новородените се описват по месеци, а не по номера.

Как да измерим стъпалото на детето?

Стъпалото на детето се измерва най-точно, когато е стъпило на пода и пред палеца му поставите нещо право, например книга,а петата му опира в стената. Така ще избегнете грешки и ще фиксирате максимално крачето, за да измерите най-точно стелката в сантиметри. Имайте предвид и обиколката на крачето, тя трябва да се измери с шивашки сантиметър в най-изпъкналата и широка част на стъпалото. А с тези две мерки, ще може да изберете всякакъв вид обувки, включително и сандали за детето ви, без то да е с вас в магазина. 

Преди и след прохождането

Детето трябва да има един 1 см свободно място за движение на крачето особено в периода преди да е проходило, на около 9 месеца. Обувките, които носи трябва да са по-хлабави и свободни. Дори вкъщи детето трябва да е обуто подходящо според сезона, през зимата топли обивки, а през лятото – сандали, в преходните сезони също може да изберете по-леки и дишащи материи обувки. При прохождането, задължително купувайте обувки, който пасват на детето, тъй като крачето му се развива и расте всеки ден и му е нужно опора и комфорт в прохождането.

Когато детето вече е проходило, е нужно да купите леки обувки с по-твърда или гумена подметка. Материята трябва да е дишаща и естествена.

За какво да внимавате, когато избирате сандали за момче или момиче?

Освен за размера, внимавайте за материалите, от които е изработена обувката. При избора на обувки за лятото, например сандали за момче, дишащите материи са задължителни, например – кожа, еко кожа, велур, набук. Подбирайте и магазините, от които купувате обувки за детето ви – Магазинът CCC поддържа богат асортимент и разнообразие както онлайн, така и във физическите магазини, на модели, цветове, варианти на закопчаване, както и качествени материи, от които са изработени детските обувки.

След избора на първите обувки?

След като детето порасне, продължавайте да се придържате към качествени и стабилни обувки, които то вече само да избира. С развитието на крачето някои деца получават обръщане на пръстчето на краката едно върху друго от тесни обувки. Може да слагате памуче между пръстите на краката, с което детето да ги придържа безболезнено в правилната посока. 

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com