Враг номер едно в големите градове, и не само (в райони с концентрация на заводи) е мръсният въздух.

Замърсяването на въздуха е рисков фактор за здравето не само в Европа, а в целия свят. 7 милиона души са починали преждевременно поради замърсяването, а в Европейския съюз жертви на преждевременна смърт са станали 400 000 души.

А децата?

300 милиона деца по света живеят в районите с най-токсичния въздух на открито. Едно на седем деца по света диша мръсния въздух в тези територии, който надвишава с над шест пъти допустимите международни нива на замърсяване, споделят в свой доклад УНИЦЕФ.

Изследванията показват, че развитието на белодробните функции при децата е ограничено в районите с високи концентрации на фини прахови частици, като тези функции се подобряват при преместване на децата в райони с по-ниско замърсяване на въздуха или се влошават, когато децата се преместят в райони с по-високо замърсяване.

А това въздействие върху развитието на белите дробове е допълнителен рисков фактор за развитие на белодробни заболявания на по-късен етап от живота.

А алергиите? Те не са по-малко опасни..

Доказано е, че замърсеният въздух води и до увеличаване на респираторните алергични болести.

А как да се справим с мръсния въздух вкъщи или в детската градина?

Ролята на вентилацията на въздуха е много важна в случая, А от голяма важност е и редовното почистване на въздушните филтри на отоплителни, вентилационни и климатични системи. Там се събират много акари, които се разпръскват във въздуха, който дишаме. Високите нива на температура и влажност в помещенията също могат да увеличат концентрациите на някои замърсители, затова поддържайте ниво на влажност от 30 до 50%.

Технологиите за филтриране:

HEPA филтрите са най-ефикасни в улавяне на алергени – до 99,95%, озоновите филтри пък са насочени към миризмите, но не почистват никакви алергени или химични замърсители, които може да са налични във въздуха. Друг вид са йонните филтри – идеални за премахване на малки замърсители от големи пространства, йонните филтри използват малко, но интензивно, електрично поле, познато като коронен разряд, за да придадат положителен или отрицателен заряд към въздушните частици. Въглеродните филтри прекарват въздух през екран с активен въздух, което ги прави идеални за почистване на дим, миризми, химикали и всякакви газове от въздуха. Ултравиолетовите филтри – въпреки че са неефективни срещу алергени, миризми, дим и химически изпарения, ултравиолетовите филтри „окъпват“ преминаващия въздух в UV светлина.

Едно от главните недоволства на родителите е, че през зимните месеци децата не се извеждат навън, особено в дните с изключително мръсен въздух. А помещенията вътре няма как да останат „чисти“, при положение, че въздухът навън не е свеж и чист, а полените, вирусите и бактериите си намират дом там, мислейки, че няма какво да ги обезпокои.

Облекчаването, както и цялостното разрешаване на някои от тези проблеми може да се направи чрез пречиствател за въздух от по-висок клас. За съжаление високия клас пречистватели на въздух, от които наистина има смисъл, са в по-висок ценови диапазон. Един добър и сравнително по-евтин вариант е пречиствател Fresh IT FA-1000, който осигурява чист въздух без алергени, полени, спори, вируси и бактерии. Той се справя с почти всички вредни ултра фини прахови частици, летливи органични съединения и газове и насища въздуха в цялото помещение с милиони полезни за здравето аниони.

Използването на пречиствател на въздух подпомага дишането, повишава концентрацията, намалява стреса, намалява умората и подобрява състоянието на имунната система, заради по-чистия въздух в помещенията, наситен на кислород. Пречиствателят ще се справи и с неприятните миризми, заради филтъра с активен въглен, който улавя миризма на готвено, цигари, мухъл, домакински препарати. Фотокаталитичният филтър взаимодейства с токсините отделяни от бактерии, гъбички, спори и по безвреден начин причинява техния разпад до безвредни елементи. Има дори UV лампа, която изгаря всички вещества от фотокалитичния филтър посредством ултравиолетова стерилизация, а йонизаторът неутрализира ефекта от стерилизирания въздух, премахва умората, подобрява съня и увеличава апетита.

Може да се възползвате от код за отстъпка с цели 25% – GRADINI

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com