“Качествена ли е храната в детските градини? Спазват ли се изискванията? Кога се губи връзката, къде е контролът, стига ли бюджетът? Директорите ефективни мениджъри и лидери ли са? Колко качествена да е храната за 2.60 лв. (примерно) на ден? И още куп въпроси излизат на дневен ред, ежедневно”, споделя загрижена майката Кристина Касабова в свой пост.

“Днес подадох сигнал до институциите, които вярвам, че трябва да упражняват контрол спрямо качеството на храната в детските градини. Сигналът е конкретен за тази градина, която посещава дъщеря ми.

И не, нито за момент не си помислих или уплаших, че това ще доведе до негативно отношение спрямо детето ми.

Загрижеността е това, което ни прави общност, което ни прави добри. Емпатия, чувство на отговорност към другия, към подрастващите, към света.

Цял ден разглеждам менюта на други детски градини.

Винаги можеш да намериш и добър пример.

Има закони и наредби, но няма кой да ги спазва.

А жените, които готвят на децата- изморени, финансово демотивирани… Тъжно.

Сега да разгледаме как продукт „Кроасан с пълнеж с аромат на ванилия и пълнеж с вишни“ е в разрез с препоръките за здравословно хранене на децата в детските градини:

Според Чл. 2. (1), т. 3 Здравословното хранене на деца на възраст от 3 до 7 години в детски заведения се постига чрез 3.ограничаване приема на мазнини, захар и сол;

А според Чл.9, ал. 2 „предлаганите хлебни, тестени и картофени изделия трябва да са с ниско съдържание на мазнини, сол и/или захар“.

Продукт „Кроасан с пълнеж с аромат на ванилия и пълнеж с вишни“ е със следния енергиен състав

  1. 492 ккал за 100 г (самият кроасан е 92 г.)

Мазнини – 24 г (24%) / Наситени мастни киселини – 13 г (13%)

Въглехидрати 47 (47%) г, от които захари – 21 г (21%)

Сол – 0,40 г (0,4%)

Това съдържание на захар и мазнини не е препоръчаното НИСКО.

Според Наредба № 1 от 22 януари 2018 г. за физиологичните норми за хранене на населението приемът на наситени мастни киселини за деца под 3 г. е недопустим, а над 3 г. трябва да се ограничава до минимум.  

Според чл. 5 от Наредба 6 „не се допуска предлагането на храни, съдържащи хидрогенирани (напълно и/или частично)мазнини“.  В продукт „Кроасан с пълнеж с аромат на ванилия и пълнеж с вишни“ се съдържа палмова мазнина, която е именно такава.

Само храна по БДС в детските градини и училищата от 13 февруари

Чл. 11 от Наредба 6 урежда приема на прясно и кисело мляко и млечни продукти. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко“.

В продукт „Кроасан с пълнеж с аромат на ванилия и пълнеж с вишни“ е вложено обезмаслено мляко на прах, което е в разрез с Наредбата.

Според чл. 14 от Наредба 6 яйцата в менюто на децата трябва са пресни – клас А. В продукт „Кроасан с пълнеж с аромат на ванилия и пълнеж с вишни“ е вложен яйчен жълтък на прах.

Отново в Наредба 6 се посочва, че следобедната подкрепителна закуска трябва да представлява 20% от енергийната стойност на изхранването за деня. Продукт „Кроасан с пълнеж с аромат на ванилия и пълнеж с вишни“ предлага 452.64 ккал.

Според Заключителни наредби на  Наредба 6, дете на 3-4 години трябва да приема средно 1350 ккал/ден. Тоест един кроасан представлява 34% от препоръчителния енергиен прием за дете на 3-4 години.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com