Да си представим идеалното дете – такова, което не проявява претенции в това каква храна му приготвяме и съответно да приема по-лесно дневната си доза полезни вещества. Дневният прием на необходимите витамини и минерали би трябвало да идва от:

  • мляко и млечни продукти
  • много плодове и зелени листни зеленчуци
  • протеини като пилешко месо, риба и яйца
  • пълнозърнести храни като овесени ядки и кафяв ориз

За съжаление от опит знаем, че при повечето деца поддържането на такова меню е трудна задача, заради нежеланието им да консумират част от здравословните храни. Тогава е добре да се погрижим за запаса от хранителни вещества чрез детски витамини за силен имунитет. При тях от значение е не само вкусът и формата, но и съдържанието.

Детските витамини Forlife съдържат 13 витамина и минерала, обогатени с черен бъз, екстракт от ехинацея и изсушен сок от плодовете на ацерола. Важно е да отбележим, че те не съдържат захар, вместо това е използван естествен подсладител – билка стевия. Комбинацията е подходяща за деца над 3 годинки и помага на детския организъм да расте здрав и със силен имунитет.

Кои са необходимите витамини и минерали за подрастващите и каква е ролята именно на черния бъз, ехинацеята и сока от ацерола? Разказваме ви повече в следващите редове

Черен бъз, ехинацея и сок от ацерола в детските витамини Forlife

Преди да ви запознаем с по-известните витамини и минерали, необходими на малчуганите, се спираме на полезното действие на трите компонента, които обогатяват мултивитамините за деца.

Плодовете на черния бъз са много популярни при поддържането на добро здраве. Те са богати на стимулиращи имунната система хранителни вещества. Такива са витамин С, проантоцианидини и антиоксиданти.

Ехинацеята също е имуностимулатор, с богато съдържание на антиоксиданти. Бори се ефикасно с настинките през студените месеци. Това, отчасти, се дължи на свойството на ехинацеята да предотвратява проблеми, свързани с дихателните пътища.

Плодовете ацерола са в челните места по съдържание на витамин С. Освен това са богати на калций, фосфор, калий и магнезий. Елементи, които са важна част от развитието на детския организъм.

Витамин С

Приемът на този витамин е важен за всички възрасти. Витамин С играе ключова роля за общото здраве и имунитет на детския организъм, също така помага на тялото при усвояването на желязо.

Витамини от група В

Част от семейството витамини от група В участват активно в поддържането на детския имунитет и помагат за пълноценното израстване на организма. Те подпомагат метаболизма, производството на енергия, здравето на кръвоносната и нервната система. Ето в какво се изразява действието на някои от тях при подсилване на детското здраве:

Витамин В6 поддържа нормална функцията на хормоните в тялото, чийто баланс се отразява на развитието на организма.

Една от най-важните функции на витамин В12 е поддържането на психологично и неврологично здраве.

Витамин В5 участва в разграждането на мазнините и спомага изграждането на клетките.

Витамин В7 спомага за нормалното функциониране на нервната система. Както и за поддържане на здрави коса и кожа.

Витамин В9, познат като фолиева киселина е важен фактор при нормалния растеж и функциониране на всички клетки в тялото. Както и за образуването на червените кръвни клетки.

Витамин В1, срещан и под наименованието тиамин, влияе благотворно на организма, като регулира работата на нервната система. Участва също в метаболизма на въглехидратите и снабдява мозъка с глюкоза.

Рибофлавинът или витамин В2 спомага за разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати. Играе важна роля за поддържане на енергийните запаси на организма.

Ниацинът (В3) е от съществено значение за функцията на храносмилателната система, кожата и нервите.

Витамин А в детските мултивитамини Forlife

Витамин А насърчава нормалния растеж и развитие на детския организъм. Участва в процесите при възстановяване на тъкани и кости. Поддържа здрави очите и кожата, играе важна роля и при имунните реакции.

Витамин Д за детско здраве

Витамин Д е изключително важен за растежа при децата. Той насърчава формирането на костите и зъбите, като помага на тялото да усвои калция. Както знаем, необходими са 20 минути на слънчева светлина, за да може организмът да синтезира достатъчно витамин Д. Но климатичните условия не ни предоставят това удоволствие целогодишно. Дефицитът на витамин Д е един от най-често срещаните. Не бива да допускаме това да се случи при децата ни във важния период на развитие и укрепване на тялото.

Витамин К

Макар и не толкова популярен, витамин К също не трябва да се пренебрегва. Той  действа като коагулант (има съсирващо действие), предпазвайки от кръвозагуба при нараняване. Важен е и за правилната работа на черния дроб, освен това също има отношение в усвояването на калция от организма.

Детското здраве и как да го укрепим

Както всички знаем, храненето е на челно място в това отношение. Храните, които изброихме в началото на статията, са важна част за израстването. Допълването с витамини и минерали е още един плюс за детския имунитет. Важно е също да се грижим децата ни да са физически активни и да прекарват повече време навън, сред природата.

По тази причина формулата в детските витамини Forlife допринася максимално за укрепване на детската имунна система. Включването на важни за порастването елементи допълва хранителния режим и помага на малчуганите да бъдат здрави и енергични. А на вас – по-спокойни по отношение на имунитета на вашите деца.