храна

Какви храни се продават у нас, второ качество ли са? Отговорите на тези въпроси чакахме да станат ясни днес. Припомняме, че Българската агенция за безопасност на храните започна проверка дали храните в България са с различно качество от стоките в Западна Европа.

Истината е, че има разлики между хранителните продукти, които се продават на българския пазар, и тези в страните от Западна Европа

Това обяви пред БТВ директорът на Българската агенция по храните Дамян Илиев. Въпреки че разликите са описани на етикета, това не трябва да е така.

Вижте как да храните детето си здравословно

Най-фатално е при млечните продукти -една и съща марка сирене в България и Германия се продава с различно качество, дори има и различен вкус и вид.

При марките шоколади отново има голяма разлика, която не е в полза за нас…При безалкохолните напитки има глюкозо-фруктозен сироп вместо захар. А в енергийните напитки има по-малко кофеин за разлика от същите марки в Германия.

При натуралните сокове има разминаване в процента на плодовете – сок от една марка в Западна Европа има 100% плодове в състава си, а у нас 97%.

Голямо разминаване има в цените на детските храни – една и съща марка отново е по-евтина в Германия, докато в България цената е доста завишена. При месото за щастие всичко е в норми.

Очаквайте още подробности!