В рамките на Европейската седмица на имунизациите, която се проведе между 24 и 29 април бяха представени много данни за имунизациите в Европа и по света. Ето какво научихме от тях:

Морбили убива 246 деца всяка година, а други 7 милиона души се инфектират

Нагласата на европейците е по-скоро негативна към ваксините

48% от европейците вярват, че ваксините имат тежки нежелани странични ефекти. 38% от европейците имат нагласи, че ваксините могат да предизвикат заболяванията, от които следва да ни защитят.

Евробарометърът показва, че за 85 % от гражданите на ЕС ваксините са ефективен начин за превенция на инфекциозните заболявания.

Груповият имунитет има решаващо значение, особено за лицата с нарушена имунна система, които не могат да бъдат ваксинирани, категорични са от Световната здравна организация

Проучването на Евробарометър показва също, че около половината от гражданите на ЕС са се ваксинирали през последните пет години и че повечето от тях (79%) разчитат на мнението на здравните специалисти, когато става дума за ваксинациите.

Морбили се завърна в Европа и в света, благодарение на антиваксърите

Здравните власти в Европа имат амбициозните цели да ликвидират болести като морбили и рубеола, което изисква непрекъснато имунизационно покритие от поне 95% на населението всяка година.

След рекордно ниската година за случаите на морбили през 2016 г., тази силно заразна болест се завръща в Европа и в световен мащаб. През 2018 г. заразата е причинила над 83 000 инфекции и 74 смъртни случая в региона и вече над 34 000 инфекции през първите 2 месеца на 2019 г.

Антиваксърството идва най-вече от Полша

Движението срещу ваксините нараства в цяла Европа, но най-вече в Полша, според доклад на Европейския съюз. Броят на отказалите ваксини в страната се е увеличил до 23 147 през 2016 г. от 4893 през 2007 г., се казва в доклада. Чехия, Финландия и Швеция също отчитат спад в доверието на ваксините.

В Италия без никаква детска градина, ако детето няма ваксини

Нови данни, разкрити по време на Световната седмица за имунизация (24-30 април), показаха тенденции към повишаване на имунизацията в Италия, въпреки че скептицизмът към ваксините остава силен в страната. Италия направи задължителна ваксините за деца на възраст от 0 до 16 години през 2017 г., след като през предходните четири години бе регистриран спад на имунизацията.

Законът забранява неваксинирани деца да посещават детските градини и училищата, а родителите ги грози глоба за неваксинирани ученици между 6 и 16 години

Уницеф: 20 милиона деца по света пропускат първата ваксина срещу морбили

Топ 10 страни в света, в които децата пропускат първата ваксина за морбили (2010-2017)

Близо 20 милиона деца по света, включително повече от 2,5 милиона в Щатите и половин милион във Великобритания, са пропуснали първата доза от ваксината срещу морбили през последните осем години. Уницеф казват още, че вирусът на морбили винаги ще открива неваксинирани деца.

Уницеф изтъква самодоволството, страха и скептицизма към ваксините като основните причините за възхода на антиваксърското движение

Антиваксърските майки и тинейджърите им, които се ваксинират след навършени 18

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com