„Млъкни, бе! Млъкни, бе! Млъкни, бе! Затвори си тъпата уста, бе! Затвори си тъпата уста, бе! Затвори си я, бе! Затвори си я, бе!”. Това чуват родителите на малката Никол, която посещава 27-ма детска градина в Надежда, София. Медицинската сестра, която крещи по детето, била по заместване.

Записът, на който се чува още „Какво искаш! Какво искаш! Мръсницо! Животно мръсно!”, е направен на 31 октомври.

Никол е на година и седем месеца и още не може да говори. Родителите й обаче забелязали промяна в поведението й.

„Започнаха истерии, плач, свиване до стена с треперещи ръчички, агресия – започна да удря, да скубе”, каза Илиана Джонева, майка на Никол.

Заради това те сложили камера в играчката й, която показала този ужасяващ запис.

Покрай случката се чували гласове на другите възпитатели, които няма как да не са чули крясъците.

Днес майката на Никол и други родители не пуснаха децата си на ясла, заради случая. Директорката на ДГ 27 “Детска китка” Галина Христова заяви, че ще въведат видеонаблюдение и медицинската сестра няма да стъпи в детска градина. Но решава ли се само с това проблемът? Тя беше оправдана от директорката на градината с това, че била уморена и изнервена, заради това, че децата били много малки на възраст.

Антонина Кенова от Инициативен комитет за качествена образователна система заяви, че, за да се въведе видеонаблюдение в детските ясли и градини, е нужно всички родители от една група да дадат съгласието си и да пуснат доклад до Столична община.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com