Днес ще ви срещна с една интересна жена, майка и много талантлив кулинарен блогър, който радва всеки ден над 35 хиляди души в Know How To Cook със Станка Стоянова с интересни сезонни рецепти, както и здравословни, без глутен и млечни продукти. Днес тя споделя за градината си със сезонни продукти, любимата й рецепта, как да се храним сезонно и защо това е важно.

Станка, защо реши да си кулинарен блогър?

Когато създадох know-how-to-cook.com преди 12 години, не съм си и помисляла, че ще бъда кулинарен блогър на пълен работен ден. По онова време работех като програмист в софтуерна компания. Увличах се по готвенето и за мен бе едно приятно хоби. Започнах блога с идеята да имам място, където да записвам всички рецепти, които се харесват вкъщи, и да мога да ги достъпвам от всяко място по света.

Няколко години по-късно се наложи да спра консумацията на глутен и млечни продукти поради здравословни причини. Открих нова вселена от вкусове и аромати.

Тогава разбрах, че рецептите, които споделям, вдъхновяват много хора да готвят и им помагат
да се хранят по-разнообразно, без да губят удоволствието от храната.

Следват те над 35 хиляди души във Фейсбук и близо толкова в Инстаграм, кажи ми коя е най-четената ти рецепта?

Най-четената рецепта е тази за сурова шоколадова торта. Има почти 110 000 преглеждания. Приготвих я за един мой рожден ден. Обожавам всичко с шоколад. Имам няколко рецепти за шоколадови торти и всички се радват на голям интерес. Със съпруга ти поддържате градина, в която съм виждала и билки, колко вида растения отглеждате?

От година имаме собствена градина, за която се грижим, но и двамата имаме опит в градинарството, защото сме помагали на родителите ни. Градината ни не е голяма, но е напълно достатъчна да задоволи нуждите на семейството ни. Стараем се да отглеждаме колкото се може повече от зеленчуците, които обичаме на малкото място, с което разполагаме.

За едно семейство не е нужно всичко да се отглежда в огромни количества, но пък за мен е много важно да се храним разнообразно. А и от кулинарна гледна точка искам да имам лесен достъп до продукти, които не се намират все още толкова лесно или са на
прекалено висока цена. Ако трябва да ги преброя, сигурно ще достигнат 20 вида. Отглеждаме както традиционни култури като домати, краставици, картофи, тиквички, боб, царевица, салати, лук, чесън, репички, ягоди, така и малко по-екзотични, но вече достатъчно популярни като аспержи, манголд, рукола, кейл, коренов магданоз. Миналата година се пробвахме да отглеждаме
и романеско, но малко закъсняхме. Тази година отново ще опитаме. Тъкмо поникнаха семената.

А защо реши да се преместиш от големия град в спокойно местенце, в къща?

Със съпруга ми сме израстнали в малък град и детството на всеки от нас е минало в къща. Мечтаехме си един ден, на малко по-късен етап от живота ни, отново да живеем в къща, да имаме малка градинка. Съдбата обаче реши това да се случи по-рано.

Ти си радетел на сезонното хранене, какво ни дава то и как да го практикуваме?

Благодарение на развитието на човечеството, имаме достъп до много храни почти целогодишно. Някои от тях са пътували стотици хиляди километри, за да достигнат до нас. Други са отглеждани съвсем наблизо, но им е липсвала слънчева светлина, наторявани са обилно и са пръскани с множество пестициди. Макар това да са пресни плодове и зеленчуци те не са непременно най-добрия избор за нас. През 21 век не можем и не водим живота, който са водили предците ни, но можем да почерпим от техния опит и да го привнесем в ежедневието си. Едно от най-добрите неща, които можем да направим за себе и за природата е да се храним сезонно.

Сезонните продукти са по-свежи и по-вкусни, защото са отглеждани под слънчевите лъчи и при оптимални условия необходими за тяхното развитие. Обикновено са много по-евтини, пълни с полезни вещества и не идват от другия край на света, а от градината
на местен фермер. Откакто се помня отглеждаме плодовете и зеленчуците, които слагаме на масата си и се храним с това, което ни дава градината в момента. Лапад, зелени салати и репички през пролетта, домати, краставици през лятото, круши и грозде през есента, кореноплодни, туршии и домашно консервирани плодове и зеленчуци през зимата.

Затова реших да създам сезонен календар, благодарение на който всеки може лесно да се ориентира коя храна е в сезон през всеки месец от годината. С негова помощ лесно може да си съставите списък за пазаруване и да планирате на седмичното меню .

Така че да включва разнообразие от сезонни и здравословни храни. Благодарение на красивите акварелни илюстрации на Павлина Димитрова, календарът освен полезен, е и прекрасна декорация за кухнята или трапезарията. Различава се от познатите на всички календари по това, че няма дати и може да се ползва година след година. Освен това е отпечатан на отделни листи, които могат да се сложат в рамка на стената или да се прикрепят с магнит на хладилника.

Читателите на Детските градини могат да го поръчат с 20% отстъпка до 30 юни 2022 г. като използват промокод DGSEZONI20

Какво готвиш вкъщи най-често?

Старая се да готвя разнообразно и да се възползвам максимално от това, с което ни дарява природата в момента. Много харесваме ястията от традиционната българска кухня. Обичаме вкуса от едно време. Редувам прости, познати на всички рецепти, с малко по-модерни, нови вкусове и мои импровизации. Често готвя печени или варени картофи, печено месо, салати със сезонни зеленчуци, крем супи, леща и боб яхния, ориз със зеленчуци. Десерти правя рядко, обикновено за повод.

За да си облекча ежедневието и да спестя време, обикновено готвя нещо, което е подходящо за цялото семейство, включително и за сина ми, който е на 2 години.

Работиш с много големи фирми за уреди за вкъщи, кой е любимият ти?

Уредът, който буквално промени живота ми и го улесни неимоверно е мултикукърът на Instant Pot . Първите няколко месеца го гледах странно. Отне ми време, за да свикна да готвя в него, да не долавям аромата на храната, да не мога да наблюдавам процеса на готвене. Днес не мога да си представя ежедневието си без него. Беше ми незаменим помощник при захранването на сина ми, защото храната му беше готова буквално за минути. Харесва ми колко много време ми пести. Мога да го оставя да готви сам, без да се налага да го наглеждам. При последното ни пътуване дори го взех с нас. В сайта имам много подробна статия по темата и плюсовете и минусите на един такъв уред.

Кое е най-трудното ти ястие, което си готвила в живота си?

Може би е странно за един кулинарен блогър, но избягвам сложните рецепти. Предпочитам да готвя по-прости и лесни ястия.

Сподели най-любимата ти рецепта?

Този въпрос много ме затрудни. Трудно ми е да се огранича само с една. Обожавам сарми, особено лозови. В контекста на блога, трите ми най-любими рецепти са:
Лешниково-шоколадов крем
Лесна мусака с тиквички на тиган
Домашна маслинова паста

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com