След почти 48 часа денонощна работа Детският кризисен център в София е готов, това споделиха доброволци във Фейсбук групата Проект #ЗАДОБРОТО

“Заедно с Андрей го нарекохме “Центр за дитячi посмiшки” – “Център за детски усмивки” – BG kids for UKR kids. Децата, които идват няма нужда да четат “кризисен” и прочее, защото тези деца, повярвайте ми, добре са разбраи какво е “кризис”. На снимката по-долу съм с Ева. Сега, преди да сте скочили да се надвиквате защо сме качили снимка с дете, на което му се виждат очите, ще ви кажа. Защото майка й държеше да публикуваме тази снимка, защото майка й искаше да благодари от сърце на всички българи, които са отворили сърцата и джобовете си (директен коментар) за децата като Ева, защото Ева днес се е усмихнала за пръв път от седмица. Защото Ева е била успокоена, щастлива и за малко забравила ужаса, през който са преминали тя и майка й сами, последните няколко дни. Тати го няма. Той е някой от тези, които виждаме в бруталните видеа на пазещите родината си мъже. “Папа” ще дойде казва. Но не знае кога”, споделя доброволецът Кремена Кунева.

Родители в Украйна показват на децата “игра”, чрез която да се подготвят за руските атаки

“Днес през центъра преминаха повече от 20 дечица, на които беше осигурена почасова грижа и много, много игра. Аз наблюдавах внимателно тези деца. Някои влизаха с подпухнали от плач, зачерени и подути очички и малко по-късно се смееха, игареха и не искаха да си тръгват. Дали има смисъл от всичко това? Аз знам. Вероятно и вие”.

“На другата снимка са Лера (Валерия) и Деяна – “нашите момичета”. Вижте, искаме много да ги настаним в района на Младост, където е ситуационният център. В момента ползват една стая в Овча купел. Защо искаме? Защото тези 19 годинишни момичета, избягали към България след училище с една раница на гърба, работят и ще работят в детския център по 12 часа на ден. В момента рабоят с нас 24 часа. Вечер сами трябва да се прибират с метро, автобуси и … ами страхуват се. Изморени са до болка. Гарантирам с името си за тях, че ще стопанисват, поддържат и пазят дома, в който ще живеят. Необходимо е да може поне 3 месеца да живеят без да плащат наем, като до тога се надяваме да имат легалната възможност да бъдат назначени към Фондация “За Доброто” и да имаме средства за техните заплати. Бащите им са родени в България. Днес Лира каза “Всъщност, Креми, нашата първа родина е България. Тук са нашите корени”.

Миa – украинското бебе, което даде надежда и любов в метрото в Киев

По думите й все още успяват да покриват всички нужди на центъра от дарения

Ако искате да дарите, свържете се с тях – 0876157406, а ако желаете да подкрепите с труд каузата, посетете адреса бул. Александър Малинов 78 от 10 до 20ч. всеки ден. Не купувайте излишни неща без потвържение извън списъка, ако са за детския център, ако все пак го направите носете закупеното с касов бон, за да може да го заменят с друго необходимо, ако това вече е осигурено. Дарените средства понякога са по-добър вариант от закупуването на ненужни такива.

Ако желаете да подкрепите дейността на Фондация “За Доброто” по каузата с Украйна:IBAN (BGN): BG08RZBB91551014249388Титуляр: Фондация „За Доброто“Основание: подкрепа за Украйна/Украйна.

Заедно с Фондация BCause: в помощ на благотворителността, кампанията е отворена и на платформата: https://platformata.bg/…/1534:4263…/details/campaign.html

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com