къпане, баня, дете, душ, къпане, новородено, бебе, миене на косата

Къпане на бебето

Къпане на бебето – кога и как се случва? Банята е един от водещите процеси в ежедневието на вашето дете. Може да започнете да къпете новороденото още в първата му седмица. Закономерност е, че колкото по-голямо е детето, толкова по-често има нужда от баня. 

Новородените имат нужда от баня през два или три дни на цялото тяло. През деня трябва да се почистват често зоните около пелените и лицето. При малките бебенца трябва да съобразите къпането да е преди храненето, тъй като може да повърнат по време на къпане, ако са се нахранили.

Вижте кaк да поддържате зъбите на детето. 

Преди пъпчето да падне (между десетия ден и третата седмица) трябва да използвате гъба, за да не се намокри областта на корема.

За да изкъпете бебето трябва да вземете една топла и мека кърпа, върху която да го сложите легнало и още една, в която да го увиете на топло. Отвивайте по една област постепенно (краче, ръчичка) и обтривайте с мокра гъба постепенно. След това подсушете и преминете на друга област.

Кожата на бебето е чувствителна, затова внимавайте с температурата. Тя трябва да е максимум 32 градуса (по Целзий)  или малко по-ниска. Преди да изкъпете детето задължително проверявайте водата с ръка. Използвайте лакътя или опъкото на китката – по-нежните зони на ръцете

Имайте предвид, че в началото детето ще плаче по време на баня, тъй като не е свикнало и реагира нормално към непознатото усещане. Стаята трябва да е топла, ръцете ви и кърпата също. 

Грижата за косата трябва да е постепенна. В началото сложете малко бебешки шампоан “без сълзи” върху косичката на бебето и изчакайте няколко минути преди да изплакнете. Къпете я накрая, за да не стои детето в сапунена вода дълго.

След като падне пъпчето, детето е готово за голямата баня

Нужни са ви бебешка вана, хавлии и бебешка козметика. Трябват ви само 8 сантиметра умерено топла вода в съда, в който къпете бебето и хавлиена кърпа, която да поставите около кръста на детето. Междувременно дръжте детето здраво, като придържате главата и кръста му и измийте мръсотията, която се е насъбрала между гънките на кожата. Когато детето е вече на няколко месеца може да го къпете след хранене и преди лягане.

Вижте и как да почистите ушите на детето след баня

Зоните, които са важни са гениталиите и около памперса, ръцете и краката, между пръстите, около вратлето и лицето. 

Важно е да знаете

  • Дръжте детето далеч от бебешката козметика и кранчетата на водата
  • Никога не оставяйте детето само в банята
  • Не използвайте сапун, когато бебето е малко
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com