Психологът Цвети Задарова основава група за подготовка за адаптацията в детската градина. Тя ще стартира в състав от 5 деца, поради мерки за сигурност, и ще променя състава си до септември. Групите са 3 пъти в седмицата с продължителност час и половина, като родителите имат избор кога и колко време детето им да ги посещава.

„Всяка група стартира с няколко първоначални срещи с децата и родителите в едно помещение, на която запознавам родителите с процеса, който предстои, а те ме запознават с историята си и тази на детето. Знаете, срещаме световете. Както и в книжката разказвам, най-важното за децата е различието на средите да се снижи. Мостът между двете среди е родителят. Необходимо е да го подготвим за тази роля, тъй като тя е много отговорна и често родителите са тревожни дали ще успеят да се справят с нея. Като всяка отговорна роля, има хиляди капани, в които родителите се притесняват да не влезнат, тъй като цената им се струва много висока. Всъщност важна част от тези срещи са именно да успокоя родителите, че всичко е поправимо и няма толкова критични грешки, а само индикации дали вървят напред или са се отклонили и накъде“, споделя Цвети Зидарова.

На тези срещи се виждат и децата, които ще сформират група. Виждаме техните умения да опознават нова среда, да се включват в игри и да се справят с правила. Обсъждаме различните въпроси и тревоги на родителите, както и набелязваме първите задачи за подготовка вкъщи.

В следващите срещи вече започва процесът на отделяне, като пресъздаваме ритуалите от детската градина, които най-често провокират тревога. Родителите са в отделно помещение и могат да виждат и чуват на какво реагира детето им и как се справя. Това е вече срещата на „детето вкъщи” и детето в „детската градина”, а майката или бащата вече могат да упражнят ролята си на „мост”.

„Не мога да определя най-важната техника за адаптация, тъй като това е процес, който тече при всяко дете по различен начин, въпреки, че като цяло стъпките са доста общи. В коя част детето ще се справи с лекота, в коя ще се разтревожи и ще потърси помощ или ще има нужда от още подготовка, много зависи от историята му”, казва психологът.

Окончателно: ще компенсират родителите на деца, неприети в детски градини

Основната роля на курса е да подготви родителите за ролята им в адаптационния процес, да ги информира за нещата, които е важно да забелязват, да се срещнат двете среди на детето (или поне да опитаме да я пресъздадем максимално, тъй като няма как да пресъздадем някои сценарии от детската ясла, особено негативните), да подобрим уменията за самостоятелност и общуване на детето и най-вече – да се забавляваме.

“Вярвам, че такива би трябвало да бъдат и крачките за адаптация във всяка детска градина – адаптационна родителска среща с родителите и децата, за да се валидизира новото помещение и другите възрастни, които ще се грижат за детето, да се подготвят родителите за това какви умения е добре да развият у детето им, самите деца да видят децата и обстановката.

Имаме право на „проба” за всяка дреха, която купуваме, за всеки хотел, в който ще почиваме, а в детската градина нямаме право да усетим атмосферата и хората, които ще допуснем до най-личното си пространство. Ако не престой на родителите, то поне тази първа среща за подготовка е от огромно значение”, споделя за Детските градини цвети.

За късното родителство и защо българките раждат първото си дете най-рано в целия ЕС

“Като казвам среща, нямам предвид обичайната „родителска среща”, на която се разглежда дневния ред и се обсъждат важни неща покрай постъпването. Говоря за „Адаптационна родителска среща”, в която идват родители и деца, в която учителите виждат развитието на всяко дете, дават насоки за това какво би могло да улесни прехода, а самите те научават повече за децата, с които ще прекарат следващите 4 години. Среща, в която родителите придружават и запознават детето си с новата среда. Дават своето разрешение и предават ръчичката му на учителя”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com