Финансовият министър не уважи срещата в парламента с майките на деца с увреждания

След три месеца забавяне и множество срещи в Народното събрание, министрите продължават да гледат с празен поглед и да повтарят заучени фрази за отлагане на законопроектите за хората с увреждане. След мащабните протести в София и няколко други града, отново няма готови текстове за новия закон, тъй като имало несъгласия между министрите в текстовете.

Премиерът Бойко Борисов им обеща допълнителни 150 млн. лв. в бюджета догодина. А майките питат: “Как ще бъдат разпределени тези 150 милиона без ясна визия за реформа?”.

Родителите на деца с увреждания са обидени от стопирането на реформата с поредното поправяне на проекта на Закона за хората с увреждания, както и на изявлението на премиера Бойко Борисов от днес, че е обещал само отпускането на 150 млн. лева повече за хората с увреждания и нищо повече като ангажимент, както и е дал срок до 1 октомври законите да бъдат придвижени, а пет дена след срока движение – няма.

Ето и една история от протестите

Протестиращите дадоха заявка, че следващият подобен протест ще се състои най-късно след седмица и няма да има връщане назад, докато реформата не бъде завършена.

В залата Хасан Адемов – председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика в НС коментира: “След съгласувателната процедура се оказа,че това, което е прието в работните групи не е съгласувано с отделните министерства. Ами нали Министерството на финансите е имало представители в работната група защо тогава не са били отбе лязани тези бележки, които след това предизвикаха напрежение”. Може да се окаже, че умишлено финансовото министерство бойкотира законопроектите.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com